menu

Les Couleurs de l'Infamie - Albert Cossery (1999)

Alternatieve titel: Grote Dieven Kleine Dieven

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Frans
Sociaal / Humoristisch

113 pagina's
Eerste druk: Joëlle Losfeld, Parijs (Frankrijk)

Het verhaal speelt zich af in het uit zijn krachten gegroeide Caïro, waar haastig en goedkoop gebouwd wordt. Door bezuinigingen op deugdelijk bouwmateriaal en door achterstallig onderhoud van bestaande huizen storten regelmatig panden in. In deze omgeving proberen allerlei kleurrijke personages zich met humor, optimisme en veerkracht door het leven te slaan. Een van hen is Oessama, een intelligente, ironische, kleine dief, die zich door zijn dandy-achtige uiterlijk toegang verschaft in hogere kringen, waar hij de rijken met liefde van hun geld ontdoet. In een gerolde portefeuille vindt hij een brief waaruit blijkt dat een projectontwikkelaar en een politicus schuldig zijn aan het instorten van een gebouw, waarbij minstens vijftig doden vielen. Hij vraagt zijn leermeester in het dievenvak wat hij met die brief aan moet. Ze halen er een filosofische journalist bij, die net als talloze armoedzaaiers in een grafhuisje in de Dodenstad woont. Dit trio zint op een manier om de 'grote dieven' aan te pakken.

zoeken in:
Dardan
"De eerste pagina is zelfs zo meesterlijk dat die ook iets angstwekkends heeft." (Afkomstig van achterflap uit een citaat van Henk Pröpper in Vrij Nederland). Treffende beschrijving van het héérlijke begin van dit laatste wapenfeit van Cossery, waar hij voor de laatste keer het onderste uit de kan haalde, wat zonder overdrijven resulteerde in een juweeltje. Spaarzaam in woorden, maar gul in momenten waar je van blijft nagenieten De beste manier om de wantoestanden aan te klagen is met bijtende spot - niet enkel in vorm van rake opmerkingen maar ook als manier om door het leven te gaan - die hier haar hoogtepunt bereikt.

Waar in zijn debuutroman het huis op instorten stond, heeft het noodlot zich hier voltrokken. Ik vermoed dat Cossery zich met dit verhaal het best mogelijke persoonlijke scenario probeert te schetsen, indien hij niet het geluk zou gehad hebben die de welvaart van zijn familie met zich meebracht (kortom, indien hij 'vergeten was geweest door God'): Oessama is zeg maar Cossery minus het schrijftalent. Een voorbeeldig Robin Hood-achtige figuur die elke 'grote dief' de stuipen op het lijf jaagt met zijn scherpzinnige humor waarbij die waarheid een doorn in het oog is. Eentje kreeg hier alvast het deksel op neus, de rest volgt ooit nog wel...

Als gevat wederwoord op de malafide projectontwikkelaar die zijn gierige nalatigheid door overmacht probeert te excuseren: "Het valt me op," zei Oessama, "dat aardbevingen altijd plaatsvinden in de armste streken op de aardbol. Je zou je afvragen of de natuur een hekel heeft aan arme mensen." Om sprakeloos van te worden, daarbij onthoud ik me dan ook van verder commentaar

avatar van eRCee
3,0
Hij stikte van bewondering voor het vindingrijke cynisme van de man van het getroffen flatgebouw. Die vondst van een selectieve aardbeving die het gemunt had op zijn gebouw verdiende het geboekstaafd te worden als een beslissende vooruitgang in de lange geschiedenis van de menselijke verwerpelijkheid.

Haha.

avatar van eRCee
3,0
Albert Cossery woonde zo'n 60 jaar in een hotel (!) in Parijs. Hij was bevriend met onder meer Albert Camus. Schrijvend in het Frans zou hij altijd zijn blijven denken in het Arabisch; hij beschouwde zichzelf als een Egyptische schrijver (het land waar hij geboren en getogen is).

Ook Grote dieven kleine dieven speelt zich af in de Arabische wereld. Het is een bijtend verhaal over de moraal van rijken en armen. Cossery ziet waardigheid in de armoede en zijn hoofdpersonen kijken met spottend plezier naar wat rijken allemaal uitspoken om aan hun geld te komen. Er wordt daarom ook wel gesproken van 'de filosofie van de spot'.

Dit is ook wat het boekje interessant en de moeite waard maakt. Op basis van meer literaire kenmerken, de vertelwijze, personagetekening, stijl bijvoorbeeld, ben ik niet erg onder de indruk. Cossery keek blijkbaar neer op 'verhaaltjesbakkers'; personages moesten zijn kijk op de wereld illustreren. Dat doen ze ook maar het heeft iets schematisch.

Ik vond overigens zelf het begin van hoofdstuk 4 het beste, als de hier al genoemde projectontwikkelaar vol in de schijnwerpers wordt geplaatst:

Atif Soelaiman, de ontwikkelaar van onbeduidende stedelijke genocides, droeg niet het merkteken van de schande op zijn voorhoofd, maar die nalatigheid van de natuur belette de vele bewoners van de door zijn vastgoedmaatschappij gebouwde flatgebouwen niet om hem ieder moment van de dag en de nacht te verwensen, bepaalde extremisten eisten bovendien zijn onmiddellijke dood. Helaas bereikten die scheldpartijen van een boze bevolking zonder enige economische ontwikkeling om de schoonheid van het kapitalisme op waarde te schatten degene aan wie ze gericht waren nooit. [...] Teleurgesteld door de onvergankelijkheid van monumenten uit de tijd van de farao's wilde Soelaiman de projectonwikkelaar zijn van het tijdperk van snelle gebouwen - het kenmerk van moderniteit - die aan de volgende generaties alleen puin en stof zouden nalaten. [...] De voortijdige instorting van zijn laatste project was wel heel modern gebleken, want onder het puin en stof lagen de lijken van een stuk of vijftig mensen die zonder enige aankondiging aan het eind van hun onbeduidende leven waren gekomen. Hoewel hij niet erg geneigd was tot bijgeloof vergat Soelaiman bij het uitbrengen van zijn spotgoedkope offertes nooit dat het noodlot roet in het eten kon gooien.

avatar van Pythia
4,0
Het boek zit vol mooie uitspraken:

"In de waarheid zit geen enkele toekomst, zolang de leugen grote verwachtingen wekt"

Gast
geplaatst: vandaag om 15:20 uur

geplaatst: vandaag om 15:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.