menu

De Black Box Democratie: Een Nieuw Politiek Systeem voor Nederland - Dilara Bilgiç (2020)

mijn stem
2,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Politiek

112 pagina's
Eerste druk: Boom, Amsterdam (Nederland)

Het vertrouwen in de politiek neemt af, het is tijd voor verandering! In het huidige politieke systeem profileren politici zich ten koste van hun collega's om op te vallen. Niet het argumenteren, maar het debatteren staat centraal. Hierdoor lijken veel burgers hun vertrouwen in de volksvertegenwoordiging te verliezen. Het moet dus anders. De jonge denker Dilara Bilgiç stelt een alternatief politiek systeem voor: de ‘Black Box Democratie’. Na iedere 'crash' lezen we de black box uit om te achterhalen waar het misging en om het systeem te verfijnen. In dit systeem wordt de democratie in haar geheel voortdurend doorgelicht en worden de pijnpunten blootgelegd. Wat schort er aan onze democratie en hoe kunnen we die hervormen? Hoe kunnen we tegenstellingen in de samenleving overbruggen, het bestuur over het land efficiënter en eerlijker maken, én ervoor zorgen dat het in de politiek weer over politiek gaat? De Black Box Democratie biedt de uitkomst. De Black Box Democratie is een zelflerend politiek systeem; een systeem waarin politici geen winnaars of verliezers meer zijn, waarin burgers directe inspraak hebben, waarin wetenschap een plek heeft en waarin tegengestelde opvattingen worden geïntegreerd.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Recensie door Laura Molenaar in Trouw van 15 juli 2020:
De democratie opnieuw uitvinden in 112 bladzijden

avatar van Bilal030
3,0
Met veel interesse gelezen. Dilara Bilgiç beschrijft helder waar onze democratie tegenaan loopt waarbij bijvoorbeeld de legitimiteit en efficiency gewaarborgd dienen te worden. Het is lastig om een balans hierin te vinden als je tegelijkertijd burgers meer zeggenschap wil geven maar ook deskundig en snel wil kunnen reageren op de actualiteit. Dilara Bilgiç doet een moedige poging om de problemen te verhelderen en als door middel van een gedachte-experiment een systeem voor te dragen; de Black box democratie. In plaats van constant tegen dezelfde fouten aan te lopen is het veel beter om te leren van de fouten, om als systeem te leren van de fouten. Nu worden vooral individuele politici verantwoordelijk gehouden, die treden dan af en verder verandert er weinig.

Een mooi idee vind ik ook dat we af moeten stappen van politiek bedrijven op basis van populariteit en competitie waarin het draait om het aftroeven van de tegenstander. Dilara Bilgiç pleit voor een meer coöperatieve en minder competitieve politiek.

avatar van mjk87
2,0
Bilgiç behandelt dit werkje filosofisch, ze is haar docent filosofie ook dankbaar. Tegenwoordig studeert ze psychologie. Gezien de titel zou marketing of management ook een optie zijn geweest. Een hippe naam (net als Lean en Agile), die a) in dit geval andere associaties oproept, b) in de context die zij bedoelt verouderd is en c) in dit werk zelf dan ook nog eens het minste aan bod komt. Kortom, leeg. Uiteraard Engels, terwijl we in Nederland een prima vervangend woord hebben voor Black Box in de context die zij bedoelt. Maar goed, het staat wel leuk op de cover.

Bilgiç bekijkt allereerst onze huidige democratie en de problemen daarin. Dat is aardig, maar ook erg oppervlakkig. Ergens aan het eind zegt ze dat ze dingen moest schrappen vanwege de omvang. Hoezo? Als je 200 pagina's nodig hebt, of 2.000, gebruik die dan. En net als met zoveel filosofische werkjes is er een enorme hang naar filosofen van vroeger. Montesquieu vindt dit, Rousseau zegt dat, etc. Ook David Van Reybrouck wordt vaak genoemd met zijn (zeer boeiende) boekje 'Tegen Verkiezingen'. Ze plaatst al die abstractere filosofische stromingen en gedachten dan wel heel erg concreet in de Nederlandse politiek, maar toch denk ik steeds: houd hier mee op en beschrijf gewoon zelf wat je ziet. Misschien word je zelf dan nog eens een Nietzsche.

Tot slot komt ze met een nieuw systeem dat redelijk lijkt op het huidige systeem, maar waar meer loting plaatsvindt (i.p.v. verkiezingen) en ook op thema's en niet alleen politici. Op zich een aardig, sympathiek en interessant idee maar wel erg mager uitgewerkt. Ze zegt ook vaak: dit moet nog nader worden bekeken. Tja, had dat gelijk gedaan. Ook het stukje Black Box, dat gaat om leren van fouten, wordt dan op goed 1 pagina behandeld. Volgens mij is dit ook een stukje mentaliteitsverandering en waarom dat in het huidige systeem niet kan en in haar systeem wel, dat wordt eigenlijk niet goed duidelijk. 2,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:08 uur

geplaatst: vandaag om 08:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.