menu

Brief aan Vader: Keuze uit Eigen Werk - J.M.A. Biesheuvel (2015)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

312 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Toen in 2008 het driedelige, gebonden Verzameld werk van J.M.A. Biesheuvel verscheen, had de auteur volgens eigen zeggen de gewaarwording dat hij in zijn eigen verzameld werk verdwenen was werk. Maar Biesheuvel is er nog! Ook na 2008 bleef hij schrijven en publiceren, met name in Hollands Maandblad en bij bibliofiele drukkers. Een van deze nieuwe verhalen, 'Brief aan Vader', las hij voor in een reprise van het tv-programma 'Hier is... Adriaan van Dis'. Hij maakte daarmee diepe indruk. Voor de eerste keer presenteert Biesheuvel zijn keuze uit eigen werk, de verhalen die hemzelf het dierbaarst zijn, en vulde deze aan met nog niet eerder gebundeld werk.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
4,0
Naar aanleiding van de VPRO podcast-serie Het Beste van Biesheuvel (gemaakt op basis van oude radio uitzendingen) is de bundel Brief aan Vader: Een Keuze uit Eigen Werk mijn eerste kennismaking met het proza van de schrijver Biesheuvel. Toegegeven, ik was vooraf wat huiverig, omdat ik niet erg kapot ben van korte verhalen en dus verhalenbundels. Echter door de humoristische optredens (een titel van een - weliswaar weggegooid - verhaal als De dood is een ministerie en de anekdote waarbij Biesheuvel eens op veler verzoek een roman had geschreven, maar uit pure onvrede over het resultaat het manuscript ervan de zaal in slingerde met de woorden ‘misschien wordt er iemand nog door getroffen’) en de vele verwijzingen naar de Russische literatuur (lees: de invloed van Tsjechov) begon ik er steeds meer schik in te krijgen en overtuigde de plezierige stijl me bovenal.

Het verhaal Slechte mensen (Dostojevski?) en de brief Brief aan Vader (Kafka uiteraard) zijn gewoonweg enorm ontroerend en het schitterende verhaal Reis door mijn kamer zou me wel eens kunnen inspireren om een soortgelijk verhaal over mijn eigen microkosmos te schrijven.

‘Toen ik zestien was, timmerde mijn vader voor zichzelf een grotere boekenkast en gaf de oude kast aan mij. Ik zette er mijn schoolboeken in en de vele pockets die ik in de tijd las. Nu staan er alleen maar negentiende-eeuwse Russen, Polen, Fransen, Duitsers, Elsschot, Karel en Gerard van het Reve en ikzelf nu, want ik ben een romanticus.’ (...) ‘Ik vind het volstrekt belachelijk om duizenden schrijvers tijdens je leven gelezen te hebben. Ik ken ongeveer twintig schrijvers en ben daar dolgelukkig mee. Het liefst zijn mij Vladimir Nabokov, gevolgd door Anton Pavlovitsj Tsjechov en Bruno Schulz.’ [pag. 179]

Ik moet beslist eens meer werk gaan lezen van Nabokov (Lolitia is volgens Biesheuvel opmerkelijk genoeg het 'enige slechte en bekende boek dat hij heeft geschreven' [pag. 169]), Franz Kafka en Bruno Schulz. Maar ook Biesheuvel mag er zijn.

Inhoudsopgave:

1. De overtocht
2. Allen in de nacht
3. Een dag uit het leven van David Windvaantje
4. Probleem van onsterfelijkheid en schoenen
5. Mijn grootste schrik
6. De dienst
7. De klacht van de dorpsschoolmeester
8. Heer en slaaf
9. Belevenis op een grasgazon aan de voet van het moderne hoofdgebouw van een inrichting voor geesteszieken
10. De angstkunstenaar
11. Sjaan, a sweet memory
12. Herinneringen aan Sjaan
13. Motje tegen gloeiende lampepeertje
14. De wielerwedstrijd van Ciparola
15. Hoeveel heeft iemand nodig?
16. Herinnering aan Poll
17. Tweemaal man overboord
18. Over de dood van Pa
19. Angst
20. Da nobis panem quotidianum hodie
21. Oude geschiedenis van Pa die leefde als een dier want hij schaamde zich nergens voor en hij was erg practisch
22. Schip in dok
23. Reis door mijn kamer
24. Op de grote weg
25. Korte metten
26. Slechte mensen
27. Brommer op zee
28. Spreken in tongen
29. De zenuwachtige boer
30. Het wonder
31. Opstapper
32. Port Churchill
33. Het gezang
34 Hooi
35. Die aardige hoogleraar
36. Vader en Moeder in bed (april 1958)
37. John & ik
38. Begrafenisrede
39. Lentebeken, Karel en Joop
40. Prins Claus in mijn herinnering
41. Hoe Eva van mij houdt
42. Hiep hoj!
43. Vadertje Hemelbed
44. Kippie
45. Lichtval
46. Brief aan Vader

Gast
geplaatst: vandaag om 13:47 uur

geplaatst: vandaag om 13:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.