menu

Die Verwandlung - Franz Kafka (1915)

Alternatieve titels: De Metamorfose | De Gedaanteverwisseling | De Gedaanteverandering

mijn stem
3,99 (388)
388 stemmen

Duits
Psychologisch / Ideeƫnliteratuur

73 pagina's
Eerste druk: Kurt Wolff Verlag, Leipzig (Duitsland)

De jonge zakenman Gregor Samsa woont bij zijn ouders en jongere zus en onderhoudt deze. Op een morgen ontdekt hij na het wakker worden dat hij een transformatie heeft ondergaan en dat hij nu meer weg heeft van een insect dan van een mens. Dit stelt Gregor voor de nodige vragen. Hoe moet hij nu de wereld tegemoet treden, en hoe kan hij zich nu op zijn werk vertonen? Gregor ondervindt echter langzaamaan dat met zijn gedaante ook zijn mogelijkheden en interesses zijn veranderd…

zoeken in:
4,5
Verbazingwekkend dat ik hier de eerste reactie plaats. Ik dacht dat dit een van de paradepaardjes der wereldliteratuur was. Misschien vanwege het relatief jong bestaan van deze website

Goed, dit was dus mijn eerste Kafka die ik las (ik dacht, ik begin maar met dit dunne boekje voordat ik me waag aan het Proces of het Slot). Ik heb ervan gesmuld en me echt verbaasd over dit verhaal. Ik wist nauwelijks iets van Kafka, zijn stijl etc. Daarom was 'De Gedaanteverwisseling' (ja, ik heb de Nederlandse vertaling gelezen, misschien een literaire zonde, maar de vertaling van Gerda Meijerink en Willem van Toorn is goed leesbaar) een uniek verhaal zoals ik nog niet gelezen had. Een prachtige leeservaring.

Een kort verhaal (om en nabij de 90 pagina's), waar je echt ingezogen wordt en meteen uitleest. Maar steeds met die verwondering van absurditeit en onbegrip. Nu las ik naderhand inderdaad dat Kafka ook al nogal een vreemde snuiter was en dat hij ongeveer de meester was van het opschrijven van de dingen die onverwoordbaar zijn. Misschien niet voor alle mensen weggelegd (al is dit boekje gegarandeerd vermakelijk), maar voor mij was het onbegrijpelijke en het vervreemdende effect dat het verhaal veroorzaakte geen blokkade voor een grootse literaire ervaring. Het thema van menselijke schuldgevoelens in de gezinssfeer is hier verbluffend simpel maar krachtig en veelzeggend op papier gezet. Ik ga me er niet aan wagen er meer over te zeggen, omdat gewoonweg de persoonlijke leeservaring de enige weg is (ja, cliché, maar waar). Ben benieuwd naar andere reacties.

4,5
Sterk boek inderdaad. Minder beklemmend, maar tegelijkertijd wat absurdistischer en luchtiger dan Der Prozess of Das Schloss.

Had er een 4,0* voor staan, maar verander het bij nader inzien in 4,5*, omdat dit bizarre verhaal(tje) toch wel een indruk heeft achtergelaten. Het kan niet tippen aan Der Prozess of Das Schloss, maar het is wel zeer sterk.

Leuk als introductie in het werk van Kafka, omdat het wel in typische Kafka stijl, met al zijn elementen, geschreven is.

avatar van BlueVelvet
4,0
Is, zoals Syndor al zei, "De Gedaanteverwisseling" niet de alternatieve titel?

avatar van Zelva
Bestaan allebei. Aangepast.

avatar van Domi Jacques
3,5
Prachtig boek in een beklemmende sfeer geschreven zoals al eerder vermeld. Ook al het Proces gelezen met fanatisme.

Maar ik heb soms wel problemen met de interpretatie van het verhaal. Ik begrijp niet echt de symbolische betekenis achter het boek, of mss zoek ik het wel te ver en gaat het gewoon over de vervreemding van de mensenwereld van Gregor en de schuldgevoelens die daarbij gepaard gaan.

?????

avatar van Arkadi
3,0
Ik hou niet van fantasy en kan me helemaal niet verplaatsen in dingen die nu eenmaal niet kunnen.
Daardoor mist het voor mij de klasse die Kafka in andere boeken m.i. wel heeft.

3*

avatar van eRCee
4,0
Vreemd, Kafka staat toch niet bekend om zijn realisme. In zijn grote romans Het Proces en Het Slot gebeuren ook genoeg dingen die niet kunnen of op z'n minst onwaarschijnlijk zijn. De Gedaanteverwisseling is wat mij betreft juist heel herkenbaar Kafkaesk. Met fantasy heeft dat weinig te maken.

avatar van Arkadi
3,0
Als je de volgende ochtend wakker wordt lijkend op een insect vind ik dat redelijk fantasy.

In het proces gebeuren er vreemde zaken maar zouden theoretisch wel kunnen gebeuren.

avatar van eRCee
4,0
Bij fantasy is kenmerkend dat de plot zich afspeelt in een imaginaire werkelijkheid (zie bijvoorbeeld de nogal ruime defenitie van Van Dale). In principe is de wereld van Die Verwandlung echter doodnormaal, behalve dan dat insect natuurlijk. Ik zie zoiets niet echt als fantasy, zoals ook het magisch-realisme geen fantasy is. Het is Kafka.

avatar van Arkadi
3,0
Waar het op neerkomt( fantasy of niet), maar als iemand veranderd in een insect dan ben je mij kwijt. Kan er niets aan doen.

4,0
Er zit een groot verschil tussen fantasy en fantasie

Ik denk dat dit verhaal veel dichter bij het magisch realisme zit.

avatar van Arkadi
3,0
Het magisch realisme is voor mij in dit boek te zwart wit daar waar bijvoorbeeld Marquez dit geweldig sluierend kan doen.

Het insect gebeuren zat er voor mij teveel boven op, terwijl dit slechts een onderdeeltje van het verhaal is.

avatar van Freud
5,0
David Lynch heeft ooit gezegd dat hij het verhaal graag zou verfilmen. Ik vrees er een beetje voor, maar ik hoop zó ongelooflijk hard dat dat er ooit van gaat komen .

4,0
Freud schreef:
David Lynch heeft ooit gezegd dat hij het verhaal graag zou verfilmen. Ik vrees er een beetje voor, maar ik hoop zó ongelooflijk hard dat dat er ooit van gaat komen .


Van mij mag hij de rest ook verfilmen

avatar van thomzi50
4,0
Lijkt me inderdaad leuk als Lynch het verfilmt, maar zie het er niet zo gauw van komen. Vond Die Verwandlung een erg mooi verhaal maar het kon me toch niet zo meenemen als het slot of met name het proces dat deed. Wel weer een erg mooi, fraai geschreven en zeer vervreemdend geheel.

avatar van Grovonion2
Arkadi schreef:
Als je de volgende ochtend wakker wordt lijkend op een insect vind ik dat redelijk fantasy.

In het proces gebeuren er vreemde zaken maar zouden theoretisch wel kunnen gebeuren.
Met fantasy heeft dit werkelijk niks te maken. Kan eerder in de categorie Science Fiction of zelfs horror geplaatst worden.

4,5
Kafka: science-fiction, horror en fantasy

4,5
Ik vind de huidige indeling (Psychologisch / Ideeënliteratuur) zo slecht nog niet.

Eergisteren uitgelezen (met een vreemde insectendroom als gevolg overigens, maar goed) en ik ben onder de indruk. Na vorige week werk van Van Deyssel te hebben gelezen, doet het deugd dat niet iedereen uit oudere tijden zo'n ingewikkeld taalgebruik hanteert. Kafka schrijft op zo een vanzelfsprekende manier dat - inderdaad - de meest vreemde elementen in dit verhaal een akelig soort warmte krijgen. Een simpel gegeven, maar met duidelijk symbolische waarde(n). Vervreemding, verwarring, afkeer, liefde. Globale thema's, die in dit werkje van Kafka op een bijzondere manier een geheel vormen. Ook het in het ongewisse laten van de lezer - waarom is Samsa veranderd, waarom reageren mensen zonder reden uiterst koelbloedig en vanwaar de uiterst passieve, maar belangrijke rol van de moeder - is een kunst die Kafka als geen ander onder de knie heeft. Bij het aflezen van de laatste pagina (ik laat het voor mij onbegrijpelijke nawoord maar even buiten beschouwing) was ik niet echt onder de indruk, maar laat het verhaal zakken en de inhoud kruipt als een ware parasiet onder je huid, om daar voorlopig nog even te blijven zitten. Gewoon, om af en toe om te keren en je te laten beseffen dat Die Verwandlung meer is dan de som der delen. Want hoe simpel het verhaal ook is, de thematiek is ook nu nog, in 2008, toepasbaar op de meest basale situaties. Tijdloos dus.

avatar van thomzi50
4,0
Ha, ergerde jij je ook al zo aan het nawoord ? Door wie was het geschreven?

Door Willem Brakman, die inderdaad wel heel interessant probeert te doen, want echt begrijpelijk vind ik het niet. Blij dat ik niet de enige ben

avatar van Nickyg4
Wat vreemde parabel van deze Meester.
Een man verandert in 'n insect, zoekt empathie; maar tevergeefs want hij is te anders ....; wordt dan ook 'verwijdert' door 'de anderen'. Eenmaal dit gebeurt is, is 'men' opgelucht.
Wat 'n kille wereld houdt Kafka ons voor.

avatar van DvonGeem
4,5
Is de wereld niet zo jegens vreemden?

4,5
Ik las nog een interessant stukje (hoewel ik er niet helemaal in mee ga) waarin erover wordt gespeculeerd of het alleen Gregor Samsa is die de metamorfose ondergaat:

"Het leven eindigt voor Gregor op een nacht als hij hoort dat zijn zuster zelfs niet gelooft dat de kakkerlak hem is. Dit is niet het eind van het verhaal. Belangrijk is dat Kafka de familie van Gregor het huis doet verlaten de volgende ochtend. Zij reizen naar het platteland waar ze overeenkomen om een kleinere flat te betrekken en ervoor zullen zorgen dat hun dochter gehuwd wordt. Hun fortuinen gaan van Gregor, die de kostwinnaar was, over naar haar.

Er is enorme speculatie over wat Kafka bedoelde met Metamorfose; sommigen speculeren dat Gregor homoseksueel was bijvoorbeeld. Deze beschrijver is van mening dat het de korte sectie na de dood van Gregor is, die de ware metamorfose openbaart. Als het verhaal over Gregor was, zou het met zijn dood eindigen, maar het is pas als de familie wordt herboren door de kansen van de dochter dat het verhaal eindigt. De gehele familie ondergaat de metamorfose."

Aurum schreef:
"Het leven eindigt voor Gregor op een nacht als hij hoort dat zijn zuster zelfs niet gelooft dat de kakkerlak hem is. Dit is niet het eind van het verhaal. Belangrijk is dat Kafka de familie van Gregor het huis doet verlaten de volgende ochtend. Zij reizen naar het platteland waar ze overeenkomen om een kleinere flat te betrekken en ervoor zullen zorgen dat hun dochter gehuwd wordt. Hun fortuinen gaan van Gregor, die de kostwinnaar was, over naar haar.

Er is enorme speculatie over wat Kafka bedoelde met Metamorfose; sommigen speculeren dat Gregor homoseksueel was bijvoorbeeld. Deze beschrijver is van mening dat het de korte sectie na de dood van Gregor is, die de ware metamorfose openbaart. Als het verhaal over Gregor was, zou het met zijn dood eindigen, maar het is pas als de familie wordt herboren door de kansen van de dochter dat het verhaal eindigt. De gehele familie ondergaat de metamorfose."

Dat laatste dacht ik ook na het uitlezen van Die Verwandlung: door het 'verdwijnen' van Gregor is de familie er uiteindelijk alleen maar gelukkiger op geworden. In wezen moest hij zich dus opofferen (ongewild, dat wel) om er op die manier voor te zorgen dat zijn familie een beter bestaan op kon bouwen.

Gisteravond mijn eerste Kafkaatje uitgelezen; twee daagjes leeswerk (met een concertje van Bob Dylan tussendoor, ghehe) die me erg geboeid hebben. Het verhaal van Die Verwandlung is simpel en ook de uitwerking is erg basaal: een man verandert in een insect en daar is zijn omgeving niet zo heel erg blij mee.
Wat ik er precíes van moet vinden, dat weet ik nog niet. 't Is een vreemd boekje, dat boekje van Kafka, maar wel eentje dat intrigeert en aanzet tot nadenken. Het is mooi om te zien hoe Gregors zuster eerst nog met liefde voor haar broer probeert te zorgen, maar dat deze liefde na een tijdje verdwijnt en zelfs wordt omgezet in een diepe afkeer. Deze afkeer zorgt er weer voor dat Gregor meer en meer een hekel aan zijn eigen familie begint te krijgen - wat ik me overigens heel goed voor kan stellen. Ik begon tegen het einde zelfs te hopen dat hij zijn eigen familie op zou eten, maar dat zat er helaas niet in

Ik ga voor 4,5*; een simpel, kort boekje, dat desondanks de gemoederen bezig weet te houden.

Bah. Dit verhaal heeft me echt helemaal niet geraakt en het geheel slaat nergens op. Ik had moeite om te blijven lezen - was dit kortverhaal niet verplicht voor school, ik had het weggelegd.
Het gaat over een man die nog bij z'n familie woont en hen onderhoudt en op een dag wakker wordt als een kakkerlak-achtig wezen. Gelukkig was het zo kort.

4,5
Wow wat een bizar verhaal!
En wat apart geschreven ook.
Best simpel idee verder, maar ik vind de uitwerking echt briljant gedaan.
Heb het gewoon gelezen zoals het er stond, verder niet echt geprobeerd overal de symboliek uit te halen. Zit er echt zo veel achter dan? Ik vind het idee op zich al heel gaaf.

Nou, het feit dat Kafka jood was en zich daardoor vervreemd voelde van zijn medemens komt in dit verhaal toch erg mooi aan de orde, moet ik zeggen. Ook zijn minderwaardigheidscomplex (Gregor durft zijn kamer niet meer uit, omdat hij bang is zijn familie tot last te zijn) speelt een grote rol. En zo zijn wel meer gevoelsuitdrukkingen die in dit verhaal zijn verwerkt - denk er maar eens over na, want een dubbele laag is altijd wel een meerwaarde, toch?

avatar van mjk87
4,5
Prachtig naargeestig, droevig, interessant en ontroerend verhaal van Kafka.
Mijn eerst Kafka, en het leek me handig met een dun werk van hem te beginnen (aangezien ik het wel in het Duits lezen wilde),en ook met een hoog gemiddelde. Brief an den Vater is nergens te vinden, dus dan deze maar.
Vanaf zin één zit je in een absurd en geweldig verhaal. Die eerste zin is overigens prachtig, met vele 2e naamvallen, dus zeer goed gebruik van de mogelijkheden van de Duitse taal. Verder vond ik, op een enkele zin na, het Duits niet heel bijzonder.
Maar Kafka moet het hier dan ook vooral van de inhoud hebben. Wat me vooral opviel was dat alle personen zo passief en lijdzaam zijn. Gregor verandert in een insect, en in plaats dat iedereen bang wordt, of wat dan ook, accepteert iedereen het maar en proberen het er maar mee te doen
Ook op emotioneel vlak scoort Kafka hier. Vooral als Gregor als insect wordt geslagen door zijn vader, of als er over hem wordt gepraat, of als hij op sterven ligt.
Een zeer droevig en naar verhaal, en het einde was dan ook redelijk verrassend. Uiteindelijk is iedereen beter af met Gregors heengaan, en zijn ze alle ook gelukkig, en de toekomst (zusje) is hoopvol.

avatar van Wolkenvanger
5,0
Een ziekte, een verandering van (sexuele) aard, een stemmingswisseling, of wat voor ongewoons ook... zijn verschijnselen dat dreiging kan veroorzaken en dus bij jezelf en anderen, gedragsveranderingen kan veroorzaken. Het schept afstanden tussen mensen. We zoeken in de wereld vol gedaanteverwisslingen naar vastigheden. Een simpele metafoor, als vorm van een metamorfose, kan veel zeggingskracht hebben. Google: Samsara... elke morgen dragen we, net als Gregor Samsa, weer onze pantser van routine's naar het werk. Als je die aflegt zit er een vreemd friemelend beestje onder dat doordraaiend naar zekerheden tast...

Het mooie van het Duitse woord verwandlung is dat het begrippen verwandschap (identiteit etc) en verandering samen brengt. Denk aan verwandschaft. Ook het woordje wand is curieus...iets wat omgekeerd ook een afscheiding tot stand brengt....

X=K en Y=k dus X=Y.
K is een 'vreemde metafoor', een ungeziefer dat ongelijkheden samenbrengt...verwandelen dus.

Dit soort associatieve ideeën gaf Kafka mij....

Gast
geplaatst: vandaag om 07:20 uur

geplaatst: vandaag om 07:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.