menu

Swimming in the Dark - Tomasz Jedrowski (2020)

Alternatieve titel: Zwemmen in het Donker

mijn stem
3,95 (21)
21 stemmen

Engels
Historisch / Romantiek

229 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Polen, 1980. De angstige, gedesillusioneerde Ludwik Gowacki, die binnenkort afstudeert aan de universiteit, is samen met de rest van zijn klas naar een landbouwkamp gestuurd. Hier ontmoet hij Janusz. Samen brengen ze een droomachtige zomer door met zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden. Maar als de zomer voorbij is, gaan de twee noodgedwongen terug naar Warschau, naar de harde realiteit van het leven onder de communistische partij. Verbannen uit het paradijs moeten Ludwik en Janusz beslissen hoe ze zullen overleven, en door hun verschillende keuzes worden ze uit elkaar gedreven.

zoeken in:
Auteur werd in West-Duitsland geboren als kind van Poolse ouders, spreekt vijf talen en schrijft in Engels.

5,0
Het boek begint als een klassiek ‘gay first love’ verhaal waarvan ik er al veel gelezen heb. Het wordt boeiend door de achtergrond: het speelt zich af in het communistisch Polen van begin jaren 80, waar je door eenvoudige beschrijvingen een idee krijgt van de dagdagelijkse hardheid van het bestaan. Dit contrasteert met het leven van de elite waar je een glimp van opvangt. De nakende instorting van het communisme wordt zo soepel verweven met het liefdesverhaal dat je perplex achterblijft.

De symmetrie in de opbouw - zijn jeugdvriend vs. zijn eerste lief - en de beelden met water zijn meesterlijk uitgewerkt. Zo vertelt hij hoe ze thuis als kind met Kerst de mooiste karper in de winkel uitkozen en mee naar huis namen. Het leukste was dat de vis dan enkele dagen vrolijk in het badwater rondzwom. Met Kerstavond vond die dan onder het mes een bloederig einde.
Het boek zit vol met dergelijke anekdotes waarbij je parallellen kunt trekken met het hoofdverhaal.
Een geweldig debuut!

avatar van Mathias
5,0
Prachtig,, schrijnend. Ik leef mee met Ludwik. Heb dit boek met natte ogen uitgelezen.

avatar van chiel
4,0
Echt prachtig! Maakt door de actualiteit nog meer indruk.

avatar van -JB-
4,5
In 'Zwemmen in het Donker' vertelt Tomasz Jedrowski het verhaal van Ludwik Gowacki, die tijdens van een kamp Janusz ontmoet. Wat volgt is een ontluikend liefdesverhaal, dat overschaduwt wordt door de politieke werkelijkheid. In deze tijd waarin in veel landen de LGBT rechten nog steeds of opnieuw onder druk staan, laat het boek de impact zien van politieke overtuigingen op het persoonlijke leven van mensen. Toch is dit geen politieke roman, maar een aangrijpend verhaal van twee opgroeiende jongens die smoorverliefd zijn in moeilijke omstandigheden. Jedrowski weet door zijn prettige vertelstijl begrip te creëeren voor de oplossingen die Ludwik en Janusz kiezen en daar zit de kracht van het boek, de invoelbaarheid van het verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:08 uur

geplaatst: vandaag om 20:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.