menu

The Appeal - John Grisham (2008)

Alternatieve titel: De Aanklacht

mijn stem
3,33 (18)
18 stemmen

Engels
Thriller

368 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Na een spraakmakende rechtszaak van 71 dagen doet de jury eindelijk uitspraak in de zaak van Jeanette Baker tegen het beursgenoteerde bedrijf Krane Chemical. Krane heeft jarenlang chemisch afval gedumpt in de bossen rond het plaatsje Bowmore, met fatale gevolgen. De dodelijke stoffen kwamen in het drinkwater terecht en tientallen inwoners van Bowmore overleden aan de gevolgen van kanker. Twee van die slachtoffers waren de echtgenoot en het zoontje van Jeanette Baker. Wanneer de rechter Jeanette Baker in het gelijk stelt en Krane een vergoeding van 40 miljoen dollar oplegt, gaat de zaak een nieuwe fase in. Want de belangen voor Krane zijn simpelweg te groot om het hierbij te laten zitten. De uitspraak van de rechter zal hoe dan ook in hoger beroep moeten worden verworpen, maar helaas is er één probleem: in het hooggerechtshof zit één rechter, Sheila McCarthy, die de doorslag zal geven en zij zal ongetwijfeld Jeanette Baker in het gelijk zal stellen. Daarom neemt de top van Krane Chemical in het diepste geheim contact op met Carl Trudeau, want als er één iemand is die weet hoe hij een rechterlijke uitspraak kan 'kopen', is hij het. Zijn opdracht is duidelijk: zorg ervoor dat Krane Chemical geen cent zal hoeven te betalen aan de slachtoffers van Bowmore. Koste wat het kost?

zoeken in:
3,0
Na mijn eerste ervaring met Grisham ("de aanklacht") toch een teleurstelling.

Het boek is -in mijn ogen- geenszins een thriller, maar eerder drama. Het tempo ligt vrij laag en alhoewel het knap geschreven is, stapelen de clichés zich torenhoog op.

Mooi maar niet subliem.

3,0
Woeps... Eerste ervaring was "de straatvechter"

3,5
Me na het wat mindere "De gevangene" toch weer aan een legal thriller van Grisham gewaagd.

Een echt topwerk is "de Aanklacht" niet, maar het boek is toch erg sterk opgebouwd en zond me - zeker naar het einde toe - verschillende keren op het verkeerde pad.

Het gerechtssysteem dat - toch grotendeels naar waarheid - beschreven wordt is tamelijk schrijnend, en het gevolg van ongebreideld kapitalisme.

Aan de ene kant staan de multinationals die te vaak de klant zijn geld nemen en bij eventuele problemen hun verantwoordelijkheid van zich afschuiven. Aan de andere kant heb je dan de klant die zich kwetsbaar voelt wat dan weer een markt creëert voor schadeclaimadvocaten (een gegeven dat in België gelukkig niet zo buitensporig voorkomt) die soms exorbitante schadevergoedingen loskrijgen. Ook zij ontpoppen zich al te snel tot schoften die in plaats van het beste voor hun cliënten vooral het ontvangen van grote stukken van de taart nastreven.
Als de bedrijven/lobbyisten zich dan ook nog eens moeien met politiek in het algemeen (en in dit boek de aanstelling van rechters in het bijzonder) is het opbod om de eigen belangen te behartigen helemaal rond.

In meer dan één opzicht zou onze samenleving toch wat mogen veranderen, maar zolang de doorsnee mens evolutiegewijs dezelfde egoïstische zak blijft, zal dat wel niet al te snel gebeuren.

Maar kom, na deze zwartgallige kijk op de samenleven en het verval ervan toch eindigen met een positieve noot: hoewel de rotte plekken in het museum dat de wereld is groot zijn, zijn er nog steeds de erg mooie schilderijen die de wereld ons biedt!

spinner
Traag verhaal en veel personages. Geen aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:42 uur

geplaatst: vandaag om 23:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.