menu

Einde van de Politiek? Over Populisme, Democratie en Staatsgeweld - Ad van Houwelingen, Bert van Roermund, Evert van der Zweerde, Ignaas Devisch, Joachim Duyndam, Laetitia Houben, Laurens ten Kate, Marcel Poorthuis, Marin Terpstra, Theo de Wit en Vasti Roodt (2019)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Politiek / Ideeƫnliteratuur

205 pagina's
Eerste druk: Damon, Eindhoven (Nederland)

De politiek staat onder druk. Wereldwijd zien we vandaag de dag een afnemende invloed, macht, en betekenis van de politiek zoals we die sinds het begin de moderniteit hebben gekend. In een globaliserende wereld neemt de macht van multinationals en banken toe, ten koste van politiek bestuur en politieke wetgeving. De politiek staat niet alleen van buitenaf onder druk. In westerse liberale representatieve democratieën wordt de politiek steeds meer óók van binnenuit uitgehold. Ondersteund door ruime aandacht in de media winnen populistische stromingen en partijen aan invloed. Identiteitspolitiek en nationalisme zijn in opmars. Door het gebrek aan grote en verbindende visies in de politiek krijgt het persoonlijk leven van politici een steeds grotere betekenis, ten koste van hun politiek handelen en van hun opvattingen en ideeën. Politici worden meer en meer ‘gewone’ celebrities, inclusief het bijbehorende afbreukrisico door relletjes, roddels en schandalen. Wordt met deze ontwikkelingen het einde van de politiek ingeluid? En wát eindigt er dan precies, of voorzichtiger: wat komt er door deze ontwikkelingen onder druk te staan? De legitimatie, het gezag, en de geloofwaardigheid van de politiek en van politiek leiderschap? Of kondigen zich nieuwe vormen van leiderschap, legitimatie, gezag, en geloofwaardigheid aan? En is er juist een nieuwe en toenemende ‘politisering van de politiek’ gaande? In ‘Einde van de politiek?’ buigen filosofen, juristen en theologen zich over deze vragen en geven een visie op de toekomst van de politiek.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:03 uur

geplaatst: vandaag om 12:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.