menu

The Motion of the Body through Space - Lionel Shriver (2020)

Alternatieve titel: De Weg van de Meeste Weerstand

mijn stem
3,00 (3)
3 stemmen

Engels
Psychologisch

352 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

Serenata Terpsichore is net zestig geworden. Ze voelt zich allergisch voor groepsactiviteiten en groepssport. Daarom heeft ze in haar leven veel kilometers hardgelopen en gezwommen en talloze buikspieroefeningen gedaan om haar lichaam in conditie te houden. Maar nu zit deze' fitgirl' avant la lettre plotseling thuis met versleten knieën. Ze verwacht steun te vinden bij haar onlangs gepensioneerde echtgenoot Remington, maar die wrijft onbedoeld zout in de wonde door zelf, voor het eerst in zijn zittende leven, aan duursport te gaan doen. En hij neemt een leuke jonge personal trainer, Bambi, in de arm. Eerst loopt hij een marathon en daarna heeft hij zijn zinnen gezet op een extreme triatlon. Terwijl Remington’s nieuwe obsessie gevaarlijke vormen aanneemt, blijft Serenata letterlijk en figuurlijk achter met haar kapotte knieën, zorgen om haar man en tegelijkertijd een diepe, knagende afgunst.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
2,5
In de romans van Lionel Shriver dreigen personages vaak kopje onder te gaan in de maalstroom van de hedendaagse (Amerikaanse) samenleving. Een samenleving van extremen, die op zijn beurt weer extreem gedrag oproept. In haar bekendste roman We Need To Talk About Kevin betreft dat een beschieting op een school, beschreven vanuit het perspectief van de moeder van de dader. Haar kracht zit er in heilige huisjes omver te schoppen en tot de uiterste consequenties door te denken. Haar zwakte is tegelijkertijd dat de extremen tot een wat overspanning vertelling kunnen leiden.

Dat is in haar nieuwste roman zeker aan de hand. Een uit elkaar groeiend ouder echtpaar; dat is met haar scherpe observatievermogen eigenlijk al voldoende voer voor een boeiende roman. Ze richt haar vizier op een aantal trends waar ze duidelijk weinig mee op heeft; doorgeslagen politieke correctheid omtrent minderheden, overdreven bescherming van vrouwen tegen onwenselijk gedrag van mannen en vooral de wijze waarop hele volksstammen zich verliezen in steeds extremere sportieve uitdagingen. Met name vanwege dat laatste was ik, met een milde interesse voor duursport, benieuwd naar Shrivers ontleding. Die komt wat mij betreft nauwelijks verder dan clichés, als een ‘nieuwe religie’, als een klampen aan doelen in een verder doelloos geworden leven. Tegen het eind vat Shriver de sportieve uitdaging van duursporters teleurstellend plat samen als een nutteloze bewijsdrift, iets waar men zich het beste maar van kan verlossen. Als satire vermakelijk, maar het voegt weinig toe aan de opinies over deze al veelbesproken onderwerpen.

avatar van psyche
psyche (crew)
Interview in Letter & Geest, bijlage dagblad Trouw d.d. 30 mei 2020.

avatar van H€yoka
3,0
Dit boek geeft me een vreemde, ietwat dubbele ervaring: tijdens het lezen erg aangenaam, na het lezen een 'wat ben ik nu eigenlijk te weten gekomen?' gevoel.

De pro's voor mij zijn:
- Lionel Shriver kan een verhaal neerpennen dat vlot wegleest ; in amper vier dagen had ik deze namelijk uit.
- De auteur laat me, net als in Kevin, sympathie voelen voor een hoofdpersonage, dat volgens de huidige sociale standaard geen 'goed mens' is.
- Sterke subtekst, zeer zeker wanneer Remington door het HR tribunaal verhoord wordt, als tegengewicht voor de overdosis politieke correctheid waar onze maatschappij meer worstelt.

Maar na het omslaan van de laatste pagina knaagt er jammer genoeg iets. Zowel Serenata als Remington sporten niet meer, vinden elkaar terug en klaar is Kees? Literatuur was het leven, zonder de saaie stukken, toch? Had dan maar voor een open einde gekozen, als Serenata Remington levensloos op het pad vindt. Als je daar een epiloog achter wil, moet die wel wat meer vlees krijgen dan het gewauwel dat er nu staat.

3,5
Een goeie Shriver, maar met een teleurstellende epiloog... Veel sterke thema's die goed uitgewerkt worden. Wel een beetje het gevoel dat Shriver hiermee haar frustratie over ouder worden van zich af probeert te schrijven.

3,5
H€yoka schreef:
Maar na het omslaan van de laatste pagina knaagt er jammer genoeg iets. Zowel Serenata als Remington sporten niet meer, vinden elkaar terug en klaar is Kees? Literatuur was het leven, zonder de saaie stukken, toch? Had dan maar voor een open einde gekozen, als Serenata Remington levensloos op het pad vindt. Als je daar een epiloog achter wil, moet die wel wat meer vlees krijgen dan het gewauwel dat er nu staat.

Helemaal akkoord. Ik weet ook niet waarom ze deze epiloog passend en überhaupt nodig vond. Hoe plots zowel Remington als Valeria helemaal tot inkeer komen, Deacon dan weer aanpapt met Bambi en ook een sportfanaat wordt, Remington actiegroepen gaat leiden, ... Dat is op zijn minst een haastige afraffeling te noemen, laat staan dat die simultane samenloop van ontwikkelingen nog geloofwaardig kan genoemd worden. Het is bijna te vergelijken met 'En ze leefden nog lang en gelukkig' op het einde van een sprookje. Niet zozeer dat het een happy end is (dat mag), maar dat het allemaal nogal zonder enige verklaring of context uit de lucht komt vallen. Nee, het is me een raadsel hoe ze erop gekomen is om het zo te laten eindigen. Geen epiloog of een korte persoonlijke beschouwing ware beter geweest...
Dat gezegd zijnde: de eerste 340 pagina's waren echt wel heel goed
Wat een verkeerd einde toch kan doen, hé, maar zoals Shriver zelf ongetwijfeld zou zeggen: 'I write what I damn well please!'

3,5
psyche schreef:
Interview in Letter & Geest, bijlage dagblad Trouw d.d. 30 mei 2020.

Toch merkwaardig hoe zo'n intelligente vrouw zo vaak de bal misslaat. Ze heeft scherp observatietalent, maar ze interpreteert zo subjectief. Het aantal coronadoden zou zéker nooit de 1,5 miljoen overschrijden. Dat is intussen al gebeurd en in de VS en Groot-Brittannië nemen de besmettingscijfers en dodentallen dagelijks toe. Jammer dat ze zich zo blindstaart op die tijdelijke vrijheidsbeperkingen. Haar aversie voor overheidsinmenging is wat buitenproportioneel en vertroebelt haar inzicht, volgens mij...

Gast
geplaatst: vandaag om 23:32 uur

geplaatst: vandaag om 23:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.