menu

Nederlanders in de Heilige Oorlog: Zoeaven, Brigadisten en Jihadisten - Maurits S. Berger, Ben Koolen en Masha Rademakers (2015)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Oorlog / Wetenschappelijk

135 pagina's
Eerste druk: Boom, 's-Gravenhage (Nederland)

Dit boek vergelijkt de Nederlandse moslims die als jihadist naar Syrië en ISIS afreizen met de honderden Nederlandse strijders die tussen1860 en 1870 afreisden naar Italië om de paus te helpen met de verdediging van zijn Pauselijke Staat, en met de Nederlandse strijders die zich voegden bij de Internationale Brigades in de Spaanse Burgeroorlog van 1936-1939. De overeenkomsten gaan niet altijd op, maar zijn wel treffend: min of meer naïeve en ongetrainde jongeren reizen af naar een onbekend oord, aangetrokken tot een strijd die zij zien als voor een hoger doel. En in alle drie de gevallen speelt ook een rol dat de Nederlandse samenleving weinig van deze katholieken, communisten en moslims moest hebben, en dat de Nederlandse overheid zich niet goed raad wist wat te doen met degenen die terugkeerden.

zoeken in:
geplaatst:
Artikelen uit dit boek verschenen eerder in het het Tijdschrift voor Religie, Recht en Beleid in de periode september 2014 - maart 2015, Uitgever Boom, Den Haag
Artikel 1 van Ben Koolen gaat over de Zoeaven
Artikel 2 van Ben Koolen gaat over Nederlandse vrijwilligers in de Spaanse burgeroorlog
Artikel 3 van Maurits Berger en Masha Rademakers gaat over de Nederlandse Syrië-gangers en Isis-gangers
Maurits Berger voerde de redactie.
Binnen de academische wereld wordt trouwens nogal verschillend gedacht over dit boek en zijn conclusies.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:20 uur

geplaatst: vandaag om 06:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.