menu

Wild Thing: The Short, Spellbinding Life of Jimi Hendrix - Philip Norman (2020)

Alternatieve titel: Wild Thing: De Biografie van Jimi Hendrix

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Engels
Biografie

400 pagina's
Eerste druk: Weidenfeld & Nicolson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Jimi Hendrix (1942-1970) was een muzikaal genie. Met zijn virtuoze gitaarspel bracht hij een revolutie teweeg binnen de rockmuziek. 50 jaar na zijn eenzame dood geeft 'Wild Thing' een inkijk in de tegenstrijdige persoonlijkheid van deze legende, die op het podium flamboyant en grenzeloos was, maar buiten de spotlights een verlegen en zachtaardige jongen. Norman neemt de lezer mee van Hendrix' geboortegrond in Seattle, naar de glamour van het Londense Mayfair, destijds het swingende middelpunt van de wereld, en weer terug naar de Verenigde Staten, waar Hendrix schitterde op een reeks historische rockfestivals, waaronder Woodstock.

zoeken in:
avatar van apocrief
3,0
De proloog was bijna niet door te komen door de idolate verheerlijking van Hendrix. Het boek zelf bevat veel "feiten materiaal" die eerdere "feiten" weerspreken, al doen die al de ronde sinds Hendrix' dood. Norman neemt zijn afgenomen interviews voor de waarheid aan, en geeft geen andere mening weer, behalve als het over Hendrix zijn dood gaat, dan strooit hij allerlei verhalen door elkaar, zonder er zelf een conclusie aan te verbinden. Irritant zijn zijn aannames, zoals: "Hendrix deed dit, wat andere muzikanten zeker niet gedaan zouden hebben". Ook kloppen zijn "feiten" over Robert Johnson en Jim Morrison niet (kleinigheidjes, maar toch). Ook zijn vele uitweidingen over bv. Coronation Street en de vele personen die Hendrix al dan niet tegenkwam, onnodig om te vermelden. Het boek leest wel lekker weg, maar of dit nu de ultieme waarheid is over Hendrix, ik betwijfel het.

avatar van smartlap
3,5
Het boek leest inderdaad lekker weg. Ik heb zelf zijn drie reguliere albums al jaren in de kast staan, maar over zijn leven wist ik niet heel veel. De ultieme waarheid zullen we allicht nooit weten, maar het boek schets wel een goeie achtergrond.

Wat ik miste was wat meer info over zijn muziek zelf. De focus lag heel sterk op zijn sociale leven maar de albums die tijdens zijn leven uitkwamen worden amper besproken (laat staan al het materiaal dat postuum nog zou verschijnen). Enkel de allerbekendste nummers (Hey Joe, Purple Haze, All Along the Watchtower en de Woodstock versie van The Star Spangled Banner) worden wat toegelicht, verder bleef ik als muzieknerd toch wat op mijn honger zitten.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:22 uur

geplaatst: vandaag om 16:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.