menu

La Lucina - Antonio Moresco (2013)

Alternatieve titel: Het Lichtje in de Verte

mijn stem
3,65 (10)
10 stemmen

Italiaans
Psychologisch

168 pagina's
Eerste druk: Mondadori, Milaan (Italië)

Een man leeft in totale eenzaamheid in een verlaten bergdorp. Maar elke nacht, op hetzelfde uur, verschijnt er een mysterieus lichtje aan de andere kant van de vallei. Wat is het? Iemand in een ander verlaten dorp? Een vergeten straatlantaarn? Als hij uiteindelijk op onderzoek uitgaat, vindt hij een jonge jongen die ook alleen woont, in een huis midden in het bos. Maar wie is dit kind echt?

zoeken in:
avatar van ...stilte...
5,0
Uitgeverij Oevers brengt weer een belangrijke roman in vertaling uit:

Antonio Moresco | Het lichtje in de verte · - uitgeverijoevers.nl

Recensie in De Tijd:

Een boek dat je leest zoals je naar een landschap kijkt | De Tijd

'Maar dan, wanneer de zon achter de bergtop verdwijnt en het donker begint te worden, en deze hele plantenwereld onzichtbaar en zwart wordt als een grote nachtelijke spons, gaat aan de overkant, daar in de verte, elke nacht weer, altijd om dezelfde tijd, plotseling dat lichtje aan.'

avatar van ...stilte...
5,0
Ik ben hier gekomen om te verdwijnen, in dit verlaten, uitgestorven gehucht waar ik de enige inwoner ben.

Prachtige observaties van de door plantengroei overwoekerde omgeving en de dieren rond de vervallen woning in het verlaten bergdorp van een man die daar in afzondering leeft.

Moresco laat je voelen en meebeleven hoe nietig de mens is en hoe tijdelijk zijn verblijf op aarde. Indrukwekkend beschreven zijn de doorstane angsten tijdens aardschokken. Het gebergte de Apennijnen is een aardbevingsgebied en in bed voelt hij de aarde onder zich bewegen:

Een paar seconden nadat ik uiteindelijk in slaap was gevallen, of dat dacht ik althans, want de tijd houdt op te bestaan wanneer je midden in die toestand verkeert, begon het bed onder me te trillen. Je hoorde dat lichte indrukwekkende gedreun waarvan je niet weet of je het echt hoort of dat je je alleen een voorstelling maakt van het gigantische lawaai dat rotsen en aardlagen op hetzelfde moment in de lithosfeer ontketenen

Tegelijkertijd is het klein verhaaltje dat leest als een sprookje... en een flirt is met de dood.

Het is zo'n boek dat wanneer het uit is je even niet meer weet wat je hierna nog moet lezen. Ik hoop dan ook dat er nog meer vertalingen komen van Antonio Moresco.

avatar van Geerard
Dank je wel voor je bericht ...stilte.... Meteen gereserveerd bij de bieb

avatar van Pythia
4,0
Dank voor de tip ...stilte...
In eerste instantie dacht ik met een soort ‘De acht bergen’ te maken te hebben. Een man helemaal alleen in Italiaanse bergen. Natuur, leven en dood zijn ook hier belangrijk.

De uitwerking blijkt totaal anders. Het is een filosofisch handvat om na te denken over het Leven op de aardbol in het grote heelal door je samen met de hoofdpersoon te verwonderen over de details van dat leven. Dat klinkt tegenstrijdig maar het hangt allemaal samen. En ook: hoe zinvol is al dat leven?

Iedere samenvatting zal het boek tekort doen.

avatar van Jason82
4,5
Ik heb van dit kleine leesavontuur genoten. Beschrijvingen van korte mijmeringen over mens, natuur en (on)eindigheid van het bestaan... Nou kan ik er zelf ook wat van, eindeloos mijmeren over de meest uiteenlopende onderwerpen, maar deze schrijver doet daar enkele schepjes bovenop. De eenzame man vindt niets vanzelfsprekend. En terecht, want zelfs een doodeenvoudige liaan komt op een eigenlijk niet te bevatten, vernuftige wijze tot stand. Maar wat is de zin ervan? Dat werk, maar dan prettig omschreven en in een mooie, berg- en bosrijke omgeving.

Daarnaast speelt het mysterie van een lichtje, ver weg op een andere bergflank in de donkere, nachtelijke uren. Zodra dat mysterie is opgelost, volgt een zo mogelijk nog groter mysterie. Bij vlagen is dan sprake van hartverwarmende ontwikkelingen, maar ook blijvende vraagtekens. Die combinatie maakt dat het boeiend blijft tot de laatste pagina.

Heerlijke roman, ik gaf eerder al aan dat het boek van het kwartaal mij eerder al veel gebracht heeft. Ook nu is dat weer het geval met deze voltreffer.

avatar van Pleun
4,0
Zou ik de enige zijn die bij het lezen van dit werkje aan een bepaalde film moest denken?

avatar van ...stilte...
5,0
Ja, het is verfilmd met de schrijver in de hoofdrol...

avatar van Pleun
4,0
...stilte... schreef:
Ja, het is verfilmd met de schrijver in de hoofdrol...


Nee ik bedoel niet de verfilming van het boek zelf. Maar tijdens het lezen moest ik denken aan The Sixth Sense

avatar van ...stilte...
5,0
De verfilming van het boek heb ik niet gezien, maar de trailer (die doet denken aan Tarkovski) is erg mooi:

La Lucina (2018) Trailer on MUBI

avatar van eRCee
2,5
Helaas heb ik aan La lucina niet het genoegen beleefd als waar de anderen hier in het boektopic blijk van geven. Ik vind het een nogal flauw verhaal waar ik eigenlijk niks uit kan halen. Qua vertelling blijft het plat en dan moet alles komen van het mysterie rond dat jongetje, een truc die al in een handvol films voorbij is gekomen. De natuur is een duistere en veelal vijandige entiteit bij Moresco, maar ook dat is niks nieuws onder de zon. Ergerlijk zijn de overgestileerde dialogen en de opsommende vragen die de ik-persoon zichzelf stelt. La lucina is verder ook weer geen straf om te lezen en je hebt het zo uit, maar nee, kraak noch smaak.

avatar van Lalage
Je maakt het wel spannend eRCee Ik sta inmiddels op de tweede plek in de wachtrij bij de bieb...

avatar van misterfool
3,5
Bij sommige boeken weet je direct wat je moet schrijven en bij andere boeken leveren je gedachten slechts gemeengoed op. Dat laatste is hier het geval. La Lucina is in ieder geval een aangename leeservaring. De dromerige schrijfstijl geeft een mooi beeld van de natuur en de plaats van de mens daarin (een onderwerp dat mij sowieso wel trekt). Vooral de overwegingen over de genadeloze overlevingsstrijd binnen de natuur is memorabel. Het plot is prettig mysterieus, maar de conclusie is heden ten dage wat clichématig. Zoals Pleun terecht opmerkt doet het denken aan een bepaalde, welbekende hollywoodfilm. Desalniettemin een fijne keuze voor het kwartaalboek.

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Een kleine bekoorlijke en best wel boeiende roman. Niets wereldschokkends maar het boek leest hoe dan ook heel prettig weg. Inderdaad mooie natuurbeschrijvingen, die me onwillekeurig aan de boeken van Jacques Hamelink lieten denken. De ''ontknoping'' zie je na de eerste ontmoeting met het jongetje wel aankomen maar dat is natuurlijk geen probleem want dit is niet een boek dat je voor de ontknoping leest. Goede kwartaalkeuze!

Gast
geplaatst: vandaag om 17:13 uur

geplaatst: vandaag om 17:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.