menu

Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath - Heather Clark (2020)

Alternatieve titel: Rode Komeet: Het Korte Leven en de Vlammende Kunst van Sylvia Plath

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Biografie

1152 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Zestig jaar na haar debuut als dichter verschijnt een nieuwe biografie van Sylvia Plath. 'Rode komeet' geeft ons de getalenteerde vrouw terug die zo lang door haar tragische einde is overschaduwd. Heather Clark reconstrueert Plaths stormachtige ontwikkeling als dichter en intellectueel. We lezen over haar vastberadenheid geen conventioneel pad te volgen, haar conflictueuze verhouding tot haar moeder, haar worstelingen met een volkomen inadequate geestelijke gezondheidszorg, haar jaren in Cambridge en haar explosieve verbintenis met Ted Hughes. 'Rode komeet' gaat over een leven in volledige toewijding – niet aan de dood maar aan de kunst.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Sylvia Plath: hoe een vrouw met een onafhankelijke stem ten onder ging - NRC
Verlaten door haar grote liefde, elektroshocktherapie en een afgunstige moeder: deze verbluffende biografie (●●●●●) gaat over het tragische leven van Sylvia Plath.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Vond ik wel toepasselijk op deze dag: een gedichtje van Sylvia Plath dat ze schreef op 11-jarige leeftijd (!)....

Halloween

A little wind is whistling by,
Bright leaves are whirling 'round,
The harvest moon is hanging low
O'er corn shocks dry and browned.
The witches are about tonight,
Above the ground they fly,
On magic broomsticks with their cats
They sail across the sky.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Laat ik beginnen met het zeer fraai vormgegeven uiterlijk van dit boek. Het papier is zo dun dat het zich qua dikte ergens bevindt tussen een gewone roman en de bijbel. De coverfoto bij de Nederlandse uitgave vind ik overigens net iets sprekender dan de Amerikaanse, omdat ze op de Nederlandse wat verlegener in de camera kijkt, haar blik is wat donkerder zogezegd. Het handige leeslint heeft heel toepasselijk een goudgele honingkleur; de bijenwereld neemt een prominente plaats in de gedichten van Plath. Haar vader, Otto Plath, was een imker, entomoloog en schrijver van Bumblebees and their ways (1934). De titel 'Red Comet' verwijst naar een regel uit het gedicht 'Stings' (Gestoken)..

Now she is flying
More terrible than she ever was, red
Scar in the sky, red comet


Net als de bij laat ook de kleur rood veelvuldig zijn gezicht zien in haar poëzie. Het is een kleur die Plath goed past, vanwege zijn ambivalente vurige karakter. Plath werkte het liefst met roze schrijfpapier en ergens eind jaren vijftig verschenen Ted en Sylvia op een gekostumeerd bal als de Wolf en 'Rood'kapje haha...
Enige nadeel aan het boek is dat het bijna een ton weegt en dus heel onhandig leest. Voordeel daarvan is dan weer dat je er zo iemand zijn hersens mee kan inslaan, mocht je dat van plan zijn tenminste.
Klein maar rustig, aangenaam lezend lettertype. Prachtige collectie van privéfoto's, alsof je door een heus foto-album zit te bladeren. Er zit geen foto bij waar ze niet appetijtelijk op staat en altijd modieus en stijlvol gekleed. Op een eenvoudige manier toch flamboyant, gek genoeg. Altijd stralend, gezond en zelfverzekerd ogend. Een enkele keer met platinablonde coupe, als een filmster uit het oude Hollywood. Haar dochter, Frieda Hughes, is overigens al net zo aantrekkelijk als haar moeder, zag ik laatst in de documentaire 'Inside the Bell Jar'.

Plath mag dan inmiddels een icoon zijn en geroemd om haar duistere vlijmscherpe bekentenispoëzie, ze is ook vaak het mikpunt van spot geweest. In de film Annie Hall wordt Diane Keaton geplaagd door Woody Allen vanwege het feit dat ze de dichtbundel Ariël aan het lezen is. In de Little Britain-sketch 'Martin, it's Linda' is er steevast een student met een of andere vraag over zijn of haar werkstuk over Sylvia Plath - of feministische poëzie - waarna Linda (de mentor) de telefoon van de haak neemt en iedere keer weer met dezelfde catchphrase aan komt zetten: 'How can I describe him/her?', om vervolgens de student in kwestie tot op het bot te beledigen. En altijd weer zijn het van die outcast-typetjes: een muurbloempje met een joekel van een moedervlek op haar bovenlip (Molly the Mole), een mannelijke vrouw (that's right, the big lesbian) en zelfs iemand met dwerggroei (Oompa Loompa). Alsof lezers van Sylvia Plath allemaal van dit soort timide in zwart geklede buitenbeentjes zijn. Het is satirisch bedoeld natuurlijk, maar ergens zit er ook een kern van waarheid in, Plath is niet voor niets 'de muze van de tienerangst' genoemd.
Rond 1980 resulteerde een anti-Plathsentiment in 'griezelige' grapjes in universiteitsblaadjes: 'Waarom stak Sylvia Plath de weg over? Om aangereden te worden door een naderend voertuig'. Mannelijke schrijvers die zelfmoord plegen zijn zelden het onderwerp van dergelijke galgenhumor, zegt de biografe.
Inmiddels zijn we het er wel over eens dat Plath één van de grote creatieve genieën was van de 20ste eeuw, toch is haar clichématige imago van 'de Marilyn Monroe van de poëzie' nooit geheel verdwenen. Zelf zag ze zich als een 'verdomd goede hogepriesteres van het intellect'. Aan de deur van haar werkkamer zou een bord hebben gehangen met daarop: 'STILTE! GENIE AAN HET WERK!'

Lijvig boek waar ik lang over gedaan heb, ook omdat het op een gegeven moment weer terug moest naar de bieb, want gereserveerd. Tussendoor wel andere boeken gelezen uiteraard. Ondanks de vele leesuren verveelt het wonderlijk genoeg geen moment en blijft het constant boeiend, wordt het nergens taai of saai. Het boek heeft me enorm veel inzicht verschaft, meer dan ik had verwacht en gehoopt, zowel in haar proza en poëzie als in de persoon Sylvia zelf, haar leven: de vroege dood van haar vader, haar opname in een psychiatrische kliniek, haar huwelijk met Ted Hughes ('Ted Huge', Anne Sexton) en uiteindelijk haar zelfgekozen dood. Wat opvalt is dat ze ondanks haar zware depressies toch een rijk leven leidde dat ten volle werd benut. Haast niet te geloven dat iemand zoveel dingen tegelijk kon doen. Met een jaloersmakende 'Germaanse' werkethiek. Het gekozen motto is dan ook een opmerking van Sylvia uit een brief aan haar moeder: ...everyday, one has to earn the name of 'writer' over again, with much wrestling.

Het korte maar krachtige leven van Sylvia Plath werd niet eerder zo meeslepend en gedetailleerd beschreven als door Heather Clark. Een verpletterende biografie die iedere zichzelf respecterende Plath-bewonderaar in zijn kast zou moeten hebben staan. Alsof je al die 1150 pagina's, onzichtbaar, naast Sylvia Plath hebt gestaan en overal getuige van bent geweest. De laatste paar hoofdstukken emotioneerden me enorm, ik had zelfs moeite het boek uit te lezen pff... Clark is er met vlag en wimpel in geslaagd om ons te overtuigen dat Sylvia Plath gerekend kan worden tot de groten der aarde.

En nu ik dit boek gelezen heb kan ik eindelijk met iedereen in de kroeg of op een verjaardagsfeestje op hoog niveau meelullen als het over Sylvia Plath gaat.

avatar van eRCee
Ik zou me zo graag op een feestje eens laten scholen over Sylvia Plath, maar dat is nog nooit voorgekomen.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Haha.. ach, daar hebben we Boekmeter toch voor?

avatar van eRCee
Akkoord.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:09 uur

geplaatst: vandaag om 07:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.