menu

Jaguarman: Mijn Vader, Zijn Vader en Andere Surinaamse Helden - Raoul de Jong (2020)

mijn stem
2,75 (4)
4 stemmen

Nederlands
Avontuur

240 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname. De geschiedenis van deze voormalig Nederlandse kolonie is er een van duisternis en slavernij, maar wie goed zoekt vindt ook veel hoop en levenskracht. Raoul zelf is het levende bewijs: zijn voorouders hebben op de een of andere manier overleefd. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Hier ben ik erg benieuwd naar. Hopelijk wordt-ie snel door de bieb aangeschaft.

avatar van handsome_devil
4,0
Raoul de Jong neemt je mee in zijn zoektocht naar zijn Surinaamse voorouders en de geschiedenis van Suriname. Het is een heel toegankelijke inleiding als je meer over Suriname te weten wil komen. Ik kwam er door dit boek vooral achter dat ik nooit iets geweten heb over een land dat Nederland toch heel erg lang gekoloniseerd heeft. Best wel vreemd eigenlijk.

Een deel van het boek gaat natuurlijk over de onderdrukking en de vreselijke, walgelijke dingen die in Suriname gebeurd zijn ten tijde van de slavernij, maar toch is de uiteindelijke toon van De Jong optimistisch. Hij laat op aanstekelijke wijze de schoonheid en rijkheid van het land zien en geeft de helden van Suriname een stem. Verschillende denkers, schrijvers en verzetshelden passeren de revue en samen geven ze een belangrijk inkijkje in de Surinaamse cultuur en geschiedenis.

Dit was een van de meest leerzame boeken die ik dit jaar gelezen heb. Het prikkelde mijn nieuwsgierigheid in die mate dat ik me ook direct gewaagd heb aan Wij Slaven van Suriname van Anton de Kom. Ook kreeg ik door dit boek enorm veel zin om in de Surinaamse muziek te duiken en ik ontdekte veel moois. De nieuwe leessoundtrack is dan ook het resultaat van die muzikale zoektocht.

Leessoundtrack
Videorecensie

avatar van Lalage
1,5
Het lukte me niet met dit boek. Ik heb het echt geprobeerd, voor mijn boekenclub. Sommige stukjes over slavernij heb ik wel aandachtig gelezen, maar bij het meeste kon ik mijn aandacht er maar moeilijk bij houden. De laatste honderd bladzijden heb ik slechts doorgebladerd.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:55 uur

geplaatst: vandaag om 18:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.