
La Sombra del Viento - Carlos Ruiz Zafón (2001)
Alternatieve titels: De Schaduw van de Wind | El Cementerio de los Libros Olvidados 1 | Het Kerkhof der Vergeten Boeken 1
Spaans
Historisch
576 pagina's
Eerste druk: Planeta,
Barcelona (Spanje)
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De Schaduw van de Wind, geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten.
- nummer 80 in de top 250
Zafon komt eind dit jaar met een nieuw boek. Hij heeft dan bijna zes jaar over dit boek gedaan en hopelijk zal hij geen eendagsvlieg zijn.
Hmm... heb je ergens gelezen dat hij zes jaar heeft gewerkt aan dit boek, of is het je eigen conclusie? In het geval van dat laatste, hoeft dat namelijk niet zo te zijn: de man schrijft veel meer, het wordt alleen niet vertaald (vermoedelijk omdat het Spaanse jeugdboeken zijn).

Carlos Ruiz Zafón... Wat kan hij mooi schrijven, zeg. Alleen een iets minder einde, maar voor de rest is het een prachtig boek
Ik kijk uit naar zijn volgende.
Mooi boek. Had ook geen reclame campagne nodig maar is heel langzaam omhooggekropen in de verkooplijsten. Dit door mond op mond reclame. Het is een zeer goed leesbaar spannend boek. Zafon komt eind dit jaar met een nieuw boek. Hij heeft dan bijna zes jaar over dit boek gedaan en hopelijk zal hij geen eendagsvlieg zijn.
Inderdaad, dat hoop ik ook !
Zowel ikzelf als mijn echtgenote vonden dit schitterende vakantieliteratuur.
We wachten dan ook met spanning af of het volgende boek van hem
van het zelfde niveau zal zijn.
Het geheel doet aan als een carrousel, als je even niet oplet weet je niet in welk verhaal je zit. Misschien was het mijn nachtelijke vermoeidheid maar soms raakte ik verstrikt in de tijd en de personages.
Het is een romantisch verhaal, dat je niet gauw loslaat. Omdat ik vorig jaar toevallig een tijdje in dezelfde buurt in Barcelona heb gewoond, doet het me sterk verlangen naar die tijd en die plaats.
Verder vond ik, zeker aan het eind, al de verschillende namen erg verwarrend, ik hield niet helemaal meer bij wie nu wie was en wat er met welke persoon gebeurd was. Zal ook wel aan mijzelf gelegen hebben, maar dit is voor mij reden om ´slechts´ 4* te geven.

Tijd geleden dat ik dit boek gelezen heb.
Absoluut één van de beste boeken die ik gelezen heb.
Wellicht het beste van allemaal.
Wat een verhaal.
Schiterend gemaakt.
Jammer genoeg had ik het boek niet helemaal gelezen omdat ik op een gegeven moment op een stuk kwam dat ik echt geen zin meer had om verder te lezen.
Je geeft 3.5 punten terwijl je geen zin had om verder te lezen? Is het dan niet beter je stem te verwijderen?
Maar toch, maar toch, maar toch. Er is iets vreemds aan de hand met deze Schaduw van de Wind. Als je vergelijkbare romans leest (avontuurlijke romans waarin de hoofdpersonen op zoek gaan iets of iemand) valt op dat het uiteindelijke doel zoveel hoger ligt dan hier. In die romans is de inzet een testament (The Quincunx), een moordenaar (De naam van de roos) een veilige konijnenhaven (Watership Down). Die inzet vormt dan het stipje aan de horizon waar je als lezer naartoe leest en wat er voor zorgt dat je bladzij na bladzij verder gaat.
De Schaduw van de Wind kent niet zo’n hoge inzet. De hoofdpersonages zijn op zoek naar, ehm, informatie over het leven van een schrijver. Waarom? Omdat die zo’n aardig boek heeft geschreven. Omdat ik een tamelijk trage lezer ben, iedere dag een hoofdstukje, vroeg ik me iedere dag weer af waarom onze helden toch alweer zulke risico’s namen. Om vervolgens te concluderen dat het nauwelijks ergens om ging.
Misschien dat Zafón de inzet zelf ook wat laag vond, want iets voorbij de helft confronteert hij de lezer dan wel met een stipje aan de horizon, een enorme stip zelfs. Op pagina 347 verzucht het hoofdpersonage onverwacht 'Binnen zeven dagen zou ik dood zijn'. Dat is nogal een mededeling, zeker gezien het vertelperspectief. Als je dan uiteindelijk leest waar het over gaat het personage was een minuutje klinisch dood voel je je een beetje bekocht. Ik tenminste wel.
Het is niet het enige literaire trucje dat Zafón gebruikt. De laatste pagina is ook al zo’n trucje, bedoeld om de boel weer netjes rond te krijgen. Door dit soort trucjes zie je te duidelijk de hand van de schrijver, alsof je niet alleen de marionetten ziet maar ook de speler. En dat haalt dat de kracht een beetje uit deze roman. Voor mij blijft daarom De Stad der Wonderen van Eduardo Mendoza hét boek over Barcelona. Hoe aardig deze Schaduw van de Wind verder ook is.

Jammer genoeg had ik het boek niet helemaal gelezen omdat ik op een gegeven moment op een stuk kwam dat ik echt geen zin meer had om verder te lezen. Heel mooi boek hoor, maar af en toe wil de schrijver toch net wat te intellectueel overkomen.
!
Wat een verrassing dit boek. Ik kan niet anders dan deze de volle 5 sterren te geven en uit te spreken dat het eeuwig jammer is dat het lezen van dit meesterstuk al binnen 550 blz (3 weken met de trein naar Amsterdam) voorbij was.
Pas na 200 pagina's begon ik het pas echt leuk te vinden.
Het plot maakt veel goed, maar het is niet mijn favoriete boek.
Wel raad ik anderen aan het sowieso eens te lezen. Het boek is uniek en goed om op je boekenlijst te hebben staan;)

Helaas gebeurde bij mij precies het tegenovergestelde als met het boek. Het begin is boeiend en je wordt enorm nieuwsgierig naar het vervolg. Dit zelfde vervolg zuigt je vervolgens per pagina steeds verder de ellende in. De ene vreselijkheid na de andere passeert de revue en de hoofdpersonen maken allemaal stuk voor stuk de grootste ellende mee. Dan bij toverslag komt in de epilogen opeens alles goed en probeert de Zafon ons toch nog met een goed gevoel het boek te laten wegleggen, nadat we eerst 530 pagina's ellende te lezen hebben gekregen. Dit werkte voor mij echt van geen kant en eerlijk gezegd vond ik dit echt een regelrechte afknapper ala de epiloog van de laatste Harry Potter.
Verder sprak de schrijfstijl me ook niet erg aan en moest ik regelmatig pagina's opnieuw lezen om de draad weer op te pakken, iets wat me zelden of nooit overkomt.
Het enige gedeelte waarbij me dit niet overkwam was de boeiende brief van Nuria aan Daniël.
Helaas gaat het me niet lukken hoger te geven dan ** en ben ik een illusie armer.
Het boek wist mij wel te verrassen, ik had schrik al te kunnen raden hoe het juist ineen zou zitten, maar ik was verkeerd... Ik ben erna in 'Het spel van de engel' begonnen en die kon mij toch een stuk minder bekoren...
Een ware topper! Ook op het gebied van 'personagering', hierbij vooral knipogend naar Firmín

2.5
