menu

Het Geheime Kistje van Elle - Aline van Wijnen (2021)

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Historisch

368 pagina's
Eerste druk: Boekerij, Amsterdam (Nederland)

Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella er getuige van dat haar hele familie voor haar ogen wordt vermoord. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. Ze vindt er de liefde, maar verliest die ook weer. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle en reist ze naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi's. Als ze een Nederlander ontmoet die verliefd op haar wordt, stemt ze ermee in om met hem te trouwen en naar Nederland mee te gaan. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze als het graf. Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma's huisje. Ze vindt een versleten kistje op zolder waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Was haar stille, gesloten oma heel iemand anders dan ze altijd heeft gedacht?

zoeken in:
5,0
Aline Van Wijnen schreef haar eerste roman ‘Halsoverkop’ in 2016. Ze won hiermee een schrijverswedstrijd. Nadien is ze niet gestopt met schrijven. Het geheime kistje van Elle is haar eerste historische roman.

Nederland, 2013. Janna wordt nog maar eens in de steek gelaten door haar man Rolf. Hierdoor heeft ze het niet makkelijk. Zeker aangezien haar oma Elle ook recent is overleden. Janna besluit haar moeder te helpen door de spullen van haar oma uit haar huis te ruimen. Zo ontdekt ze een oud kistje waar vanalles in zit wat ze niet kan plaatsen; een davidster, een identiteitsbewijs, een ring, … Janna reist hierna naar Parijs om zo op zoek te gaan naar het verhaal achter deze voorwerpen.

Wit-Rusland, 1941. De Joodse Ella Sadovskaya weet te ontkomen na een razzia. Door haar vlucht komt ze in het bos terecht waar ze uiteindelijk aansluit bij een groep verzetsstrijders. Ella weet de oorlog te overleven maar heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt. Ze neemt een andere identiteit aan en probeert haar leven verder te zetten waarbij ze haar verleden blijft verbergen.

Amai, wat een straf verhaal! Dit boek heeft naar mijn gevoel echt internationale allures en zou veelvuldig vertaald moeten worden. Zowel de inhoud als de cover zijn fenomenaal. Tijdens het lezen voel je je ongemakkelijk. Het is sensitief en emotioneel. Het zit onder je huid en weet dagen door je hoofd te spoken. Met af en toe een traantje en hier en daar een glimlach.

De personages zijn oprecht. Ze voelen warm aan en liefde is voelbaar. De schrijfstijl is erg aanlokkelijk. Je blijft steeds verder lezen doordat de hoofdstukken niet te lang zijn. Ook zit je helemaal in het verhaal en kan je hierdoor dit boek toch maar niet wegleggen.

Een beklijvende weergave van de verschrikkingen tijdens de 2e wereldoorlog met waargebeurde elementen. Een verhaal dat staat als een huis.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:35 uur

geplaatst: vandaag om 23:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.