menu

The Prisoner's Wife - Maggie Brookes (2020)

Alternatieve titel: De Verwisseling

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Historisch

416 pagina's
Eerste druk: Century, Londen (Verenigd Koninkrijk)

'De verwisseling' speelt zich af in Tsjechoslowakije, 1944. Midden in het door de nazi's bezette gebied bewerkt Izabela met haar moeder het land van hun boerderij. Ze zijn alleen; haar vader en broer hebben zich aangesloten bij de partizanen. Dan wordt een groep Britse krijgsgevangenen uit een nabijgelegen kamp te werk gesteld op het land van Izabela's familie. Het is hulp die ze niet kunnen afslaan, voor hun eigen veiligheid. Tijdens het maandenlange, harde werk onder de ogen van de Duitse bewaking gebeurt het onmogelijke: Izabela wordt verliefd op Bill, een van de Britse soldaten, en hij op haar. Samen bedenken ze een ongelooflijk plan om bij elkaar te kunnen blijven.

zoeken in:
4,5
De verwisseling gaat over Izabela. Ze is een boerenmeisje uit Tsjechoslowakije van 19 jaar. Het is 1944. Izabela’s vader en broer hebben zich aangesloten bij de partizanen waardoor Izabela, haar moeder en broertje alleen achterblijven op de boerderij. Zo goed als ze kunnen proberen ze zich te redden. De nazi’s die het gebied bezetten zorgen ervoor dat Britse krijgsgevangen op de boerderij moeten kome helpen. Izabela ontmoet Bill en beide zijn meteen tot elkaar aangetrokken. Ze doet alsof ze Engels wilt leren voor de universiteit om zo meer in contact met hem te komen. Beide worden verliefd en besluiten stiekem met elkaar te trouwen en dan te vluchten. De tortelduifjes slaan op de vlucht maar worden al snel gezocht. Op een gegeven moment worden ze gevonden in een dorpje. Izabela heeft zich verkleed als man uit angst om misbruikt te worden door het Russische leger. Samen worden ze naar een krijgsgevangenkamp gebracht waar Izabela zich voordoet als Cousins. Bill en andere gevangenen doen er alles aan om haar identiteit verborgen te houden en haar te beschermen.

Wauw, wat een verhaal! Maggie Brookes hoor de het verhaal voor het eerst via Sidney Reed, een man die bij haar moeder in het verzorgingstehuis verblijft. Eerst had ze twijfels aan zijn verhaal maar na brononderzoek begon het verhaal een geheel te vormen. Ze besloot dit in een roman te gieten. Maggie heeft een vlotte en boeiende schrijfstijl. Ze weet je mee te nemen op avontuur en houdt je steeds geprikkeld om het verdere verloop te willen lezen. Een verhaal dat je diep raakt vanbinnen en je tranen doet opwellen. Maggie neemt de tijd om de personages ruimte te geven en het verhaal intens te komen. Zo beschrijft ze het verloop van de dodenmarsen uitgebreid waarbij je zelf mee hunkert naar het einde hiervan. Je voelt de vermoeidheid, de honger, de uitzichtloosheid, de angst, … Je voelt zoveel emoties tijdens het lezen! Enigste puntje van kritiek is het einde. Graag had ik nog een epiloog gelezen waarbij ik wist hoe het met de personages is afgelopen (Izzy&Bill, Max, Kur). Deze personages vormen toch een groot en belangrijk aandeel in het verhaal. Plots vallen ze hieruit weg en blijf je als lezer op je honger zitten naar het verdere verloop.
De personages tonen veel evolutie gedurende het verhaal. Izzy is een naïef, impulsief en egoïstisch meisje die uitgroeit tot Cousins. Een Britse krijgsgevangene die strijdt om te overleven. Offers moet brengen, leeft in angst en zich toch niet wil overgeven.

Een intens verhaal dat binnenkomt! Een origineel romantisch oorlogsverhaal vanuit het perspectief van krijgsgevangenen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:01 uur

geplaatst: vandaag om 16:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.