menu

The Book of Not Knowing: Exploring the True Nature of Self, Mind, and Consciousness - Peter Ralston (2010)

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Engels
Psychologisch

581 pagina's
Eerste druk: North Atlantic Books, Berkeley (CA) (Verenigde Staten)

Na tientallen jaren van vechtsporten en meditatiebeoefening ontdekte Peter Ralston een merkwaardig en paradoxaal feit: dat echt bewustzijn voortkomt uit een staat van niet-weten. Zelfs het meest oprechte onderzoek naar jezelf en je geest, zegt hij, wordt vaak gesaboteerd door onze neiging om te snel naar antwoorden en ideeën te grijpen terwijl we ons terugtrekken in de veiligheid van het bekende. Deze 'Hitchhiker’s Guide to Awareness' biedt nuttige wegwijzers langs een ervaringsreis voor de westerse geesten die geneigd zijn af te dwalen naar oude gewoonten, gekoesterde vermoedens en een koppig solide zelfgevoel. Met gemak en duidelijkheid leert Ralston lezers hoe ze zich bewust kunnen worden van de achtergrondpatronen die ze gewoonlijk te druk, gestrest of afgeleid maakt om op te merken. The Book of Not Knowing laat zien hoe mensen vast komen te zitten in hun leven en biedt lezers een manier om nieuwe keuzes te maken over elk aspect van hun leven, vanuit een plaats van bewustzijn in plaats van de automatische piloot.

zoeken in:
avatar van Geerard
5,0
Het afgelopen half jaar heb ik nagenoeg niets van mezelf laten zien op Boekmeter. De reden daarvoor was dat ik alleen maar boeken aan het lezen was die nog niet op deze site staan en ik niet de moeite nam om de boeken toe te voegen. Ik wil daar nu wat verandering in gaan brengen, startend met dit boek van het niet weten.

In een toegankelijk betoog over een complex onderwerp laat de auteur vanuit verschillende perspectieven zien hoeveel we onnodig lijden door ons te hechten aan een identiteit van concepten. Het is een identiteit die is opgebouwd uit aannames over de wereld en de mensen daarin, die in grote mate zijn gevormd door je cultuur en niet door je eigen keuzes. Een simpel voorbeeld daarvan is het leven volgens maatschappelijke normen. Je neemt vaak onbewust aan dat bepaald gedrag goedgekeurd wordt en ander gedrag afgekeurd, en daar pas je je eigen gedrag op aan. Het is een sneaky mechanisme dat een groot deel van je leven kan bepalen.

Terwijl ik dit boek las, kwam ik bijvoorbeeld tot het inzicht dat mijn hobby's passief en maatschappelijk verantwoord zijn. Ik lees, kijk films en series, luister muziek, sport, ga uiteten, speel spelletjes, en relax met vrienden. Allemaal hobby's waar ik veel waarde aan hecht, maar die me tegelijkertijd weinig blootstellen aan kritiek omdat ze door zoveel mensen omarmd worden. Is dat wat ik graag wilde? Of wilde ik nog veel meer proberen van de letterlijk honderden hobby's die je kan oppakken in je leven... Toen dit kwartje viel ben ik verschillende nieuwe hobby's gaan oppakken waar zoals verwacht best wat mensen wat van vinden. Ik heb mezelf leren jongleren, ik ben door het tv programma Lego Masters met lego gaan spelen, ik ben zelf liedjes gaan schrijven op de gitaar, ik ben me meer met spiritualiteit bezig gaan houden (of in minder hoogdravende termen de studie van het onnodig lijden), en in het algemeen ben ik me spontaner en speelser gaan gedragen (of volgens de norm: kinderachtiger).

Het zijn geen wereldschokkend ongewone hobby's, maar de boodschap is dat ik door dit boek leerde dat ik mijn persoonlijke leven grotendeels vormgaf op basis van maatschappelijke normen: alles dat ik doe wordt voldoende omarmd door de maatschappij. Nu ik dat meer los heb kunnen laten, merk ik dat mijn power level substantieel hoger is en maak ik leukere connecties met mensen. Deze nieuwe mindset zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik ook bij anderen meer op zoek ben naar de "ongewone" dingen die ze doen. Het is heerlijk om te zien hoe blij mensen worden als ze praten over de dingen die ze echt leuk vinden, in plaats van alleen maar een maatschappelijk verantwoord script langslopen. Daarnaast is het bevrijdend om maar niet overal wat van te hoeven vinden (check als oefening eens bij jezelf hoe vaak je iets van andere mensen vindt). Voor mij was dat bijvoorbeeld echt nodig om liedjes te kunnen schrijven op de gitaar. Anderen hoeven het niet goed te vinden, het enige dat belangrijk is, is dat ik er zelf plezier aan heb.

Een aanrader voor iedereen die is geïnteresseerd in minder lijden... iedereen dus

Gast
geplaatst: vandaag om 12:52 uur

geplaatst: vandaag om 12:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.