menu

Bewaar de Zomer - Alma Mathijsen (2020)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Psychologisch

176 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In een bocht van een slingerende weg tussen bos en olijfgaarden in Noord-Italië staat het huis dat Alma's ouders als ruïne kochten. Al in haar eerste levensjaar namen ze haar mee, en sindsdien ging er geen zomer voorbij zonder het huis waar alles zich intenser af lijkt te spelen dan in Nederland. Alma's vader werd er ziek en overleed het jaar daarna, een maand voordat ze naar Italië zouden gaan. In de zomers daarna werd het gemis steeds heviger. Het huis dat zo vervlochten was met hem, symboliseerde zijn afwezigheid, maar tegelijk gaf het haar de mogelijkheid hem in hallucinerende beelden op te roepen. In 'Bewaar de zomer' neemt Alma Mathijsen de lezers mee naar de zomers in het huis dat elk jaar opnieuw terug veroverd moet worden op de natuur. Alma leerde er haar rouw verstoppen tussen de spleten en ontdekte hoe ze zichzelf moest laten vallen van de hoogste brug in de vallei. Nu ze er voor het eerst niet heen kan deze zomer, heeft ze alleen de taal om het huis terug te winnen. Intussen sijpelt het volle leven door alles heen en reflecteert ze op verlies, volwassen worden, liefde en vriendschap.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Mathijsen beschrijft de zomers in Italië, specifiek een huis in eigendom van de familie waar ze hun vakanties doorbrachten. Zo is het enerzijds strak door steeds enkel te kiezen voor hetgeen gebeurt op een bepaalde locatie, anderzijds mist het boek ook focus. Eerst is het verhaal van de vader belangrijk, daarna van de verkrachtingen die ze heeft ondergaan, daarna ineens de dronkenschap van de vader vanuit het niets. Beide onderwerpen gaan daardoor beide nooit volledig leven. Ook blijft ze wat vaag, dat taal haar in de steek liet op die momenten. Dat is wat eufemistisch gezegd en helemaal erin meegaan kan ik ook niet.
Verder wel fijn geschreven en dat sfeertje in de zomer in vooral de jaren 80 en 90 komt goed naar voren. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:24 uur

geplaatst: vandaag om 02:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.