menu

Rosa's Oorlog - Tanya Commandeur (2020)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch

384 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

Augustus 1942: een jongeman spoelt aan op het Rotterdamse Katendrecht, waar de Duitse soldaten wegens een verbod op prostitueebezoek niet mogen komen. Hij wordt opgevangen in Belvédère, het roemruchte café waar beneden verboden jazz gespeeld wordt en boven onderduikers en verzetsmensen huizen. De man is zijn geheugen kwijt: hij heeft naam noch verleden. Rosa, een Surinaamse bediende, ontfermt zich – samen met haar broertje Lucky – over de vreemdeling. Wie is hij? Wat zijn zijn afkomst en achtergrond? Een bont gezelschap zoekt en speculeert, tot de verontrustende waarheid komt bovendrijven.

zoeken in:
4,0
Tanya Commandeur studeerde Romaanse talen en culturen. Ze schreef onder andere de boeken De man die alles achterliet en Uit liefde, meneer Tuschinski. Rosa’s oorlog is een fictieve historische roman met enkele waargebeurde elementen erin. Deze gebeurtenissen zijn gebaseerd op getuigenissen van zij die erbij waren.

Op augustus 1942 spoelt er plots een jongeman aan op het Rotterdamse Katendrecht. Rosa is Surinaamse en werkt in de Belvédère. Hier speelt men nog volop jazz onder de radar. In heel Katendrecht mogen er geen Duitsers komen omwille van de reputatie ervan. Boven het café wonen verzetsmensen die onderduikers helpen te verschuilen.
De aangespoelde jongeman weet niets meer. Zelfs zijn naam is hem niet bekend. Rosa en haar broertje helpen hem en noemen hem Carl. Beide worden aangetrokken tot elkaar. Kan deze liefde werken als Carl zijn verleden toch stilaan naar boven komt?

‘Ik pak hem bij de ene arm, u bij de andere!’
‘Is hij dood?’
‘Dat zien we straks wel.’
Een hard, knarsend geluid. Gekreun. De stevige greep van twee handen. Ik word omhooggetrokken, het water uit.


Dit boek bevat zoveel elementen om van een goed boek te spreken! Mysterie die de spanning erin houdt, een vleugje romantiek, grondig uitgewerkte historische gegevens erin verwerkt,… Kortom een enorm boeiend verhaal die je aandacht wel weet vast te houden. Commandeur schreef een vlot volgbaar verhaal. De hoofdstukken worden afgewisseld tussen Rosa en de vreemdeling. Unieke personages met een bijzondere achtergrond die erg van elkaar verschillen. Dit geeft het boek een bijzonder aspect. Met momenten lijkt het alsof je echt de sfeer kan opsnuiven van de Belvédère.

Een originele historische roman met een vleugje spanning!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:32 uur

geplaatst: vandaag om 13:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.