De naamloze intellectuele hoofdpersoon heeft een identiteitscrisis. Zijn vrouw, die eigenlijk vooral commentaar op hem had en altijd zijn zwakke punten benadrukte, is bij hem weg, toch mist hij haar.
Het contact met zijn zoon is op zich prima, maar doordat de hoofdpersoon nogal met zichzelf overhoop ligt leidt dat nog wel eens tot pijnlijke situaties.
Langzaam maar zeker loopt er meer zaken in zijn leven in het honderd, gezeik op zijn werk, gedoe over een kortstondige affaire met een 18 jarige kort na zijn scheiding, nare mensen om hem heen, en dat alles in een maatschappij vol verkrampte en doorgeslagen politieke correctheid aan de ene kant en wappie paranoïa en extreem rechtse fanaten aan de andere kant.
De onzekere intellectueel wordt op sleeptouw genomen door een dakdekker en zijn zoon, de vader een volkse man bij wie de dingen wel vanzelf lijken te gaan omdat hij een no nonsens man is. De hond waar de hoofdpersoon niet mee uit de voeten kan luistert bijvoorbeeld wel direct naar de dakdekker, niet bevorderlijk voor de zich toch al niet zo jofel voelende hoofdpersoon.
Anyway, na de openingszin weet je al dat het uit de hand gaat lopen.
Henk van Straten heeft een grimmig en soms ook grappig boek over de idiotie van de huidige maatschappij geschreven (of zoals zijn vriend Theo Maassen zegt: De tijdgeest bij de strot gepakt), hij laat personages ook interessante theorieën ontvouwen (van Straten noemt achter in het boek ook de bronnen, een essay, artikelen uit de Groene Amsterdammer, die hij hiervoor bewerkt heeft) over de hedendaagse waanzin en over andere zaken in de huidige maatschappij.
Dit boek gaat ook over zelfdestructie, angsten, depressies en het (gevoel) buiten de maatschappij te staan. Met Ernest Hemingway als dankbaar onderwerp inderdaad, die op een dag zijn favoriete jachtgeweer nam en... Nou ja, dat verhaal is bekend.
Maar vooral met het personage Semmie, los (of soms wat vaster) gebaseerd op een vriend en ex bandgenoot van Henk van Straten, Selim Lemouchi. Die maakte op zijn 33ste een eind aan zijn leven, een vrije geest die vastgelopen was in depressies en zijn eigen moment van sterven wilde kiezen. Tevens een obscure bekendheid in de wereld van de Metalscene, satanist en iemand die, in tegenstelling tot de hoofdpersoon in het boek, wel volledig zijn eigen pad volgde. Een eerbetoon aan een vriend en diens eigenzinnige levensweg die vroeg eindigde, omdat hij er voor koos om zelf te bepalen hoe en wanneer het zou eindigen. Ik ben geen metalhead maar luister wel allerlei verschillende soorten harde muziek, dus had ook wel eens van deze zeer bijzondere persoon gehoord. IK was wel verrast hem in dit boek tegen te komen en ook wel verrast dat Henk van Straten bij hem in een band had gezeten. Nou was dit ook het eerste (maar niet het laatste) boek wat ik van Henk van Straten las en kende ik hem verder niet dan dat ik gelezen had dat ie (ook) journalist is.
Een ander boek dan ik verwacht had, maar wel het bijzondere boek wat ik verwacht had.