menu

Wildevrouw - Jeroen Olyslaegers (2020)

mijn stem
3,43 (27)
27 stemmen

Nederlands
Historisch / Psychologisch

480 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zijn verlangen naar liefde door God vervloekt. Vanuit Amsterdam roept Beer God aan om de veronderstelde vloek te ontrafelen. Hij blikt terug op zijn laatste jaren in het zestiende-eeuwse Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Antwerpen floreerde in handel en geld maar er heerste tegelijk een grote onrust. Beer maakte deze oplopende spanningen van dichtbij mee in zijn herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeiden, en waar plannen werden gesmeed door een geheim genootschap. Alles werd op scherp gesteld wanneer een wildevrouw, als gevolg van overmoedige wereldveroveraars, in zijn herberg terechtkwam.

zoeken in:
3,0
Jeroen Olyslaegers is een gekende Vlaamse schrijver. Hij schreef eerder al de geprezen romans WIJ, Winst en Wil en won er verschillende prijzen mee waaronder de Fintro Literatuurprijs.

16e eeuw. Wildevrouw is het verhaal van Beer. Beer heeft zwarte sneeuw gezien. Hij is 3 vrouwen verloren in het kraambed. 2 stierven alvorens een kind te baren, de laatste erna. Zijn zoon Ward is het resultaat. Na deze gebeurtenis heeft de Antwerpse Beer Antwerpen verlaten richting Amsterdam waar hij herbergier is. Beer vertelt zijn verhaal, zijn leven. Het leven als weduwnaar, het leven in de stad, in zijn herberg, de mensen rondom hem. Dit verhaal geeft een eigenaardige schets van de beschaving, godsdienststrijd, het tijdsperk, …

Dit boek is uniek. Het verhaal wordt zo levendig gebracht en omschreven. De details kloppen, de personages kloppen, … Het lijkt alsof je werkelijk door de straten heen loopt. Doch.. Dit boek vraagt inspanning. De verwoordingen zijn intens en poëtisch maar daardoor ook niet simpel om doorheen te komen. Het vraagt energie en concentratie om de pracht uit elk stukje tekst de kunnen filteren en daarnaast ook de boodschap te interpreteren. Ik kan hier niet zomaar luchtig overheen lezen zonder elke letter te hebben overdacht. Misschien mijn fout om hier zo intens in op te gaan maar dit boek vraagt zijn aandacht en dit wil ik hem dan ook schenken. Een hele tijd heb ik met dit boek gespendeerd maar ik ben blij dat ik heb doorgezet en het verhaal heb kunnen eindigen. Geen soort boek waarvan je er 10 op een jaar leest zowel qua energieniveau van de lezer als de uniekheid van het verhaal. Olyslaegers heeft zo een mooi woordgebruik dat mijn mond er van openvalt. Hoedje af!

Beladen als een schip vol toekomst zonken ze weg in de diepte van de dood, nog voor ze met hun vracht wisten aan te meren.

Ohja, Wildevrouw heeft een eigen website waar nog meer achtergrond info te vinden is én er intrigerende afbeeldingen en foto’s zichtbaar zijn van werken die relevant zijn voor dit boek. Wildevrouw.be

Gast
geplaatst: vandaag om 06:41 uur

geplaatst: vandaag om 06:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.