menu

Even the Dogs - Jon McGregor (2010)

Alternatieve titel: Zelfs de Honden

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Sociaal

200 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Tussen kerst en nieuwjaar wordt in een vervallen woning het lichaam van een man gevonden. Zijn dood was niet opgemerkt en zijn lichaam wordt niet geclaimd. De dode man blijkt Robert te heten, zijn vriendin heeft hem lang geleden verlaten, met hun dochter, en in ruil voor drank en gezelschap stelde hij zijn huis open voor verslaafden en zwervers uit de buurt. Deze personages zijn onze gidsen in de wereld van de roman, en hun perspectief wordt het onze. We dwalen met ze door de straten van de stad, rouwend om het verlies van Robert, en altijd op zoek: naar een slaapplaats, iets te eten, een beetje warmte en vooral de volgende hit. Alles zal ervoor worden geofferd.

zoeken in:
Jan Koster
Zelfs de honden is geen gemakkelijk boek. Je moet ervoor werken en sommige passages moet je herlezen. Je fantasie moet aan het werk. Lukt dat dan krijg je een indringend beeld van het leven van de onzichtbaren van onze wegwerpmaatschappij. Deprimerend, zeker. Wel gruwelijk goed.

Lees volledige recensie: Zelfs de honden – Jon McGregor - JKleest

avatar van schelley
4,0
geplaatst:
Jon McGregor is professor Creative Writing aan de Universiteit van Nottingham in Engeland. Hij schreef zelf ook al verhaalbundels en romans waarmee hij verschillende prijzen won.

Zelfs de honden gaat over Albert. Tijdens de feestdagen wordt zijn lichaam gevonden. De periode ervoor was voor Albert niet de meest positieve. Nadat zijn vriendin samen met hun dochter hem heeft verlaten raakte Albert wat aan lagerwal. Hij verdiept zich nog meer in zijn drankgebruik en om deze nood te bekostigen, stelt hij zijn woning open voor aan lagerwal geraakten. Verslaafden, zwervers, … allemaal mensen die Albert op een specifieke manier hebben leren kennen.

De opzet en het perspectief van dit boek vind ik erg mooi. In plaats van dat we de verschillende personages via Robert leren kennen is het nu andersom. Deze bijzondere en intrigerende personages vind ik het pluspunt van dit verhaal. Personages waar normaal in onze samenleving weinig aandacht aan besteed worden, krijgen hier de hoofdrol. Elk van deze personen hebben hun eigen bagage en achtergrond die ze meenemen.. Elk is ook met de nodige respect weergegeven en zonder minachting.

De schrijfstijl van McGregor is ook erg origineel. In de synopsis wordt het meteen duidelijk wat er is gebeurd, de dood van Robert. Maar via de personages krijgt de gebeurtenis meer diepgang. Een unieke manier om een verhaal te vertellen. Een lugubere sfeer vol verslaving, overleving en realiteit.

Een verhaal over de rauwe, schrijnende maatschappij.. Niet elk verhaal is een sprookje en dit maakt dit verhaal zo de moeite waard om te lezen!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:30 uur

geplaatst: vandaag om 13:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.