menu

How to Be Idle - Tom Hodgkinson (2004)

Alternatieve titel: Lof der Luiheid

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Psychologisch

311 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, London (Verenigd Koninkrijk)

Een humoristische studie naar de oorsprong van luiheid én een hartstochtelijk pleidooi voor een leven vol ledigheid. 'Nietsdoen is hard werken,' zei Oscar Wilde al. En zo is het ook. Het etmaal van een nietsnut vliegt om met uitslapen, roken, spijbelen, een uiltje knappen, vissen, flaneren, feesten, dagdromen, borrelen en naar de sterrenhemel kijken. In Lof der luiheid houdt Tom Hodgkinson een hartstochtelijk pleidooi voor de kunst van het nietsdoen. Puttend uit de geschiedenis, literatuur, filosofie en zijn eigen ervaringen predikt Hodgkinson de luiheid en het goede leven. Medestanders vindt hij in Byron, Descartes, Blake, Nietzsche, Sherlock Holmes, Hugh Hefner, Winnie de Poe en John Lennon. Maar Hodgkinson geeft ook praktische tips en adviezen: hoe het beste je snor te drukken, hoe je lui aan seks kunt doen, en hoe je van je kater een positieve ervaring kunt maken. Zijn boodschap is duidelijk: neem het heft in handen en eis het recht op om lui te zijn.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,5
Een van de leukste boeken die ik vorig jaar las. In het korte voorwoord vat de schrijver eigenlijk al goed samen waar zijn boek over gaat, dat voorwoord begint zo:

Er is niets verkeerds aan nietsdoen. Het doel van dit boek is zowel de luiheid te loven als de westerse arbeidscultuur aan te vallen, die velen van ons demoraliseert, depressief maakt en tot slavernij veroordeelt.

Het boek is, als de uren in een etmaal, onderverdeeld in 24 hoofdstukken, ieder hoofdstuk staat voor een uur, beginnend bij 8 uur 's ochtends: Opstaan is Moeilijk. Hierin wordt onder andere de wekker besproken, de aartsvijand van iedere luiaard. Ik vind het zelf als lanterfanter ook het meest onplezierige apparaat dat er ooit is uitgevonden. Op de bladblazer na dan. Na de wekker is het de beurt aan irritante ochtendreclames die ons overhalen tot actie. Get Up and Go! roepen de cornflakes vanaf de ontbijttafel. Mr. Kellog krijgt er vervolgens flink van langs.

De nietsnut is al sinds eeuwen de pineut. In vroegere tijden sloegen de gezaghebbers, kapitalisten en moraalridders je met de bijbel om de oren om je ervan te laten doordringen dat luie gewoontes niet deugen, de Industriële Revolutie deed er nog een flinke schep bovenop. De geschiedenis over de Luddites (Engeland, begin 19e eeuw) vond ik heel erg boeiend, een radicale groepering van textielarbeiders die de industriële vooruitgang als een bedreiging zag en 's nachts in de fabrieken de weefmachines vernielden. De regering maakte een einde aan de ongeregeldheden door de relschoppers op te pakken. Zij werden voor de rechter gebracht en alle 27 personen, waaronder een jongen van amper twaalf (!), werden als wreed voorbeeld geëxecuteerd.

De wereld is nog altijd in handen van de anti-nietsnutten. Neelie Smit-Kroes had het op tv laatst over: "Mijn motto is altijd geweest: Bloed, zweet en geen tranen." En enige tijd geleden, naar aanleiding van het nieuwe kabinet, had Hugo de Jonge van het CDA het nog over 'Een fantastisch kabinet met alleen maar doeners!' Ik heb er nooit een seconde aan getwijfeld dat daar ook maar 1 denker bij zou zitten. Ik ben het volkomen eens met Midas Dekkers, die eens zei: "De wereld zou er veel beter uitzien als meer mensen de handen eens wat vaker in de mouwen zouden houden." Wat ik ook leuk vond in het boek is het stukje over Margaret Thatcher, die beweerde dat ze slechts vier tot vijf uur per nacht sliep. En dan zegt Hodgkinson:

Ze gebruikte dat feit om zichzelf voor te stellen als een hardwerkende zwoeger en om anderen zich schuldig te laten voelen, maar in feite sloeg haar chronische slaapgebrek waarschijnlijk bij aan haar desastreuze beleid.

Veel literaire verwijzingen naar opvallend veel van mijn lievelingsboeken: Confessions of an English Opium-Eater, The Wind in the Willows en in het laatste hoofdstuk nog een beknopte doch pientere analyse van Alice in Wonderland. Hodgkinson sluit af met het thema 'dagdromen', iets wat een lanterfanter heel graag doet natuurlijk. Ik moest hierbij denken aan de roman 'Terug naar Oegstgeest' van Jan Wolkers, aan een opmerking in zijn schoolrapport: Jan gaat over naar klas 3. Hij moet daar wat minder zitten droomen. En kwam J.K. Rowling niet op het idee van Harry Potter toen ze in de trein zat te dagdromen en uit het raampje staarde?

Klein punt van kritiek: de schrijver maakt ergens een nogal misprijzende opmerking over hondenbezitters, maar vervolgens wijdt hij wel een heel hoofdstuk aan het genot van wandelen. Als er één ding is dat je met een hond kunt doen dan is het wel wandelen. Of je moet Martin Gaus heten, dan is het weer een heel ander verhaal. Over de kat, bij uitstek hét huisdier voor de luiaard, wordt met geen woord gerept.

Met dit geestige, kritische en interessante pleidooi steekt Hodgkinson de luiwammes een hart onder de riem. Er zit volgens de schrijver een revolutie aan te komen, en het is de plezierigste revolutie ooit... Nike heeft alvast voorzorgsmaatregelen getroffen en zijn slogan veranderd in:

Just Do It... Tomorrow

avatar van Slainte_Mhath
Lijkt me een erg leuk boek, mooie recensie
Ik ken wel iemand, los van mezelf, wie ik dit boek kan tippen

avatar van dutch2.0
3,5
Fijne tip! En op het juiste tijdstip, want ik ben zelf ook weer even aan het sabathicallen. Als ze bij de firma Bol liever werken dan lui zijn, ligt ie morgen in de bus!

avatar van eRCee
Ik neem aan dat Hodgkinson ook aandacht heeft voor de koning der luiaards, te weten Oblomov?

avatar van Slainte_Mhath
eRCee schreef:
Ik neem aan dat Hodgkinson ook aandacht heeft voor de koning der luiaards, te weten Oblomov?


Oblomov klinkt ergens bekend.
Dus ik kijken op BM, hé dat klinkt leuk! En Oblomov gelijk besteld

avatar van the Cheshire cat
4,5
Slainte_Mhath schreef:
Lijkt me een erg leuk boek, mooie recensie
Ik ken wel iemand, los van mezelf, wie ik dit boek kan tippen

Dank je wel. Ook leuk om aan een lui persoon cadeau te doen.

avatar van the Cheshire cat
4,5
dutch2.0 schreef:
Fijne tip! En op het juiste tijdstip, want ik ben zelf ook weer even aan het sabathicallen. Als ze bij de firma Bol liever werken dan lui zijn, ligt ie morgen in de bus!

Veel plezier met lezen alvast. Sowieso is dit een fijn boek voor literatuurliefhebbers, met al die verwijzingen en citaten en dergelijke. Het is ook grappig te weten welke schrijvers er nu echte luiaards waren/zijn.

avatar van the Cheshire cat
4,5
eRCee schreef:
Ik neem aan dat Hodgkinson ook aandacht heeft voor de koning der luiaards, te weten Oblomov?

Jazeker! Hij citeert een doktersbriefje uit dat boek, dat Oblomov meeneemt naar zijn baas, waarin zijn dokter uitlegt waarom Oblomov niet kan komen werken. Heel erg geestig. Dat boek staat nu dus op mijn verlanglijst.

avatar van the Cheshire cat
4,5
the Cheshire cat schreef:
Nike heeft alvast voorzorgsmaatregelen getroffen en zijn slogan veranderd in:

Just Do It... Tomorrow


ADIDAS: All Day I Dream About Sleeping

Gast
geplaatst: vandaag om 15:57 uur

geplaatst: vandaag om 15:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.