menu

Quotum: Project Z - Marloes Morshuis (2020)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Sciencefiction / Avontuur

399 pagina's
Eerste druk: Lemniscaat, Rotterdam (Nederland)

De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen, stelt de Wereldraad een quotum in: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg. Ook voor Axel en Tommy is geen plek meer. Ze zijn in de slinkstand gezet: ze kunnen niet naar school, moeten leven van een karig voedselpakket en werken in slinkerdienst. Net als miljoenen andere slinkers mogen ze zo weinig, dat ze maar voor de helft meetellen. Zo wil de Euro-Unie zonder bloedvergieten het quotum van de Wereldraad halen. Het leven van slinkers is zwaar, maar wie zich aan alle regels houdt, overleeft het wel. Of... toch niet? Axel en Tommy moeten vluchten nadat hun ouders zijn opgepakt. Tijdens hun zoektocht naar een veilige plek, ontdekken ze langzaam de duistere krachten achter het quotum.

zoeken in:
4,0
Axel & Tommy leven in een dystopische wereld 60 jaar van nu. De tijden zijn erg veranderd waarbij er te veel mensen op de wereld zijn. Om dit probleem op te lossen heeft men ‘slinkers’ bedacht. Dit zijn mensen die de voetafdruk moeten doen dalen. Zij krijgen veel belemmeringen zoals geen elektriciteit, water, school, vlees, vis, … . Toch is er ook een organisatie die niet blij is met deze oplossing. Axel en Tommy slaan op de vlucht nadat hun ouders zijn verdwenen. Onderweg leren ze Sunny kennen die met hun mee op pad gaat.

Prachtig hoe Morshuis dit verhaal neerzet. Het is een origineel verhaal die mij met momenten wel wat doet denken aan de divergent-trilogie. De lezer wordt geconfronteerd met maatschappelijke thema’s en politieke intriges. Morshuis heeft een spannende schrijfstijl die volwassen overkomt maar toch vlot leesbaar is. Ze creëert een unieke wereld die knap ineen is gezet. Het verhaal is avontuurlijk en mysterieus. Hij weet te boeien tot het einde. De plotwending zorgt ervoor dat je het 2e boek absoluut wilt lezen!

Het boek is niet alleen prettig om te lezen maar ziet er ook nog eens prachtig uit! Een mooi kleurcontrast met daarbij aan de zijkant mannetjes die lijken te vallen (slinkers?). Toepasselijk bij het verhaal.

Een boeiende en gruwelijke young-adult die alles bezit wat een goed boek moet hebben!

avatar van Bilal030
Dit klinkt goed. Nederland heeft al decennialang een geweldig aanbod aan sterke kinderboeken, maar volgens mij wat minder op het gebied van Young Adult-boeken. Het ligt vast aan mij maar ik kom niet verder dan de geweldige boeken van Jan Terlouw. Het is dan ook tijdens het beluisteren van de Grote Vriendelijke Podcast waarin Jan Terlouw geïnterviewd wordt dat ik de naam Marloes Morshuis heb gehoord. Zodra het kan zal ik in de bibliotheek haar boeken gaan lenen.

avatar van Lalage
4,0
De spanning blijft continu in het verhaal. Niet iedereen is te vertrouwen. Als lezer heb je dat eerder in de gaten, want het verhaal van Axel wordt afgewisseld met hoofdstukken vanuit het perspectief van Yannis. Dit is slim gedaan, want hierdoor leef je ook mee met de ‘vijand’.
Ik vind dit verhaal goed bedacht en knap uitgewerkt. De schrijver was van plan om hier een tweeluik van te maken en ik hoop dat het vervolg gauw komt.

Quotum: project Z – Marloes Morshuis | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Lalage
4,0
Inmiddels ligt het vervolg 'Semper Sol' in de winkels.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:09 uur

geplaatst: vandaag om 16:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.