menu

Orakel - Thomas Olde Heuvelt (2021)

mijn stem
3,76 (19)
19 stemmen

Nederlands
Griezel / Thriller

456 pagina's
Eerste druk: Boekerij, Amsterdam (Nederland)

Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar ooit nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achterna gaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, heeft hem bang gemaakt... Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgesloten van de wereld vastgehouden in een beveiligde instelling en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden getrokken om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, ontdekt men dat het schip een voorbode is van iets onheilspellends. Iets dat ons aller toekomst op het spel zet.

zoeken in:
avatar van stambec
3,0
Groot fan van 'Hex'. Ik heb deze nu ook liggen. Boek ziet er prachtig uit; ben benieuwd! Ik kom erop terug.

avatar van Abubakari
3,0
Eigenlijk meer thriller dan griezel, dit derde boek dat ik van Olde Heuvelt las. Hex vond ik beter dan Echo, ik denk dat deze wat meer in de buurt van Hex komt. Sterker nog, Hex komt ook min of meer in dit boek terug, nou ja, niet zozeer de Hex als wel het verhaal en een personage.

Het duurt lang voor het op zich best mooi bedachte verhaal richting horror gaat, bij deel 3 Pandemonium (zo rond p 175) gaat het een deel lang flink los, dat vond ik het beste deel van boek. Daarvoor (en ook daarna) gaat het vooral over de geheime dienst die ietwat klungelig en met extreem geweld in de doofpot stopt wat er zich heeft voor gedaan.Komt de geloofwaardigheid niet ten goede, zoals die hele extra geheime dienst mij wat overdreven voor kwam. Het gemak waarmee burgers ondersteboven werden geschoten was wel wat erg extreem.

In de laatste pak hem beet 120 blz volgt de ontknoping, een vrij (mij iets te) lang gerekte apotheose, ook wel een beetje vergezocht wat mij betreft en het kan aan mijn wat inkakkende concentratie hebben gelegen, maar wat nou precies het nut was van het soort van eindgevecht en wie er nu precies verslagen moest worden en waarom, het ontging mij een beetje.
Waar ik ook niet zo'n fan van ben is de iets te aangezette hippe Engelstalige small talk van de pubers in het boek. Stoorde me in echo ook al.

De eerste pak hem beet 350 paginas kennen een prettig en hoog tempo, Olde Heuvelt weet de spanning goed vast te houden en het verhaal is origineel bedacht. Minpunt vind ik echter wel dat het veel meer de thriller kant op gaat dan de horror kant. Op de vlucht voor nietsontziende slechteriken, dat hebben we al zo vaak gelezen. Jammer dat het vooral daar op uitdraait in plaats van dat het meer om het originele idee uitwerken draait.

Het boek leest een beetje als een B film, prima vermaak, best leuk bedacht, maar veel personages gaan nooit echt leven. En het verhaal heeft ook teveel cliché's uit het thriller genre, te veel ongeloofwaardige wendingen en is vooral te veel thriller en te weinig horror. In het slot gaat het dan wel die kant uit, maar dat is dan weer erg uitgerekt beschreven, had van mij ipv 130 paginas wel in 50 paginas gemogen.

Al met al leuk en onderhoudend, maar er valt dus toch wel vrij veel op aan te merken voor de over het algemeen niet eens zo heel erg kritische lezer.

avatar van stambec
3,0
ik vond het een heel leuk boek. doet me op veel manieren denken aan HEX, wat ik niet erg vind aangezien dat een van mijn favoriete boeken is. wat Thomas Olde Heuvelt heel leuk doet is bovennatuurlijke verschijnselen plaatsen in het alledaagse Nederland. hoe reageert de maatschappij hierop. heel leuk gedaan. ik ben het zeker eens met Abubakari wat betreft de tekortkomingen, en het is zeker geen HEX, maar het gevoel wat mij het meeste bijblijft aan Orakel is dat ik het met heel erg veel plezier gelezen heb.
4,5 ster voor het geweldige begin, 3,5 voor het einde; gemiddeld dus 4 mooie paarse sterren van mij voor Orakel!

avatar van devel-hunt
4,0
Een boek waar je jezelf wel door moet laten meeslepen, even weg uit de realiteit, een duik in de fantasie het onbestaanbare, het onwaarschijnlijke, een boek waarvan je denkt ‘ wat een onzin’ , maar wat me pakt en niet loslaat, je blijft het lezen en wordt tegen beter weten in, meegesleurd in een sfeer waar Thomas olde Heuvelt patent op lijkt te hebben, soms leest het als een kinderboek, de taal en zinsopbouw lijken niet altijd literair verantwoord, hier en daar iets te langdradig en te gedetailleerd, maar what the f*ck maakt dat uit als het verhaal je even uit dagelijkse aardse beslommeringen trekt, het verhaal hoe ongeloofwaardig ook komt extra tot leven, het speelt zich af op bekende Nederlandse plekken en plaatsen waardoor het aan realiteit en geloofwaardigheid wint hoe ongeloofwaardig het ook is.

avatar van latevogel
4,0
Geweldig, wat hebben wij ons vermaakt met dit boek.
Deze Thomas is een geweldig schrijver, we begonnen enkele jaren geleden met "Hex" en zijn daarna doorgegaan met deze schrijver te volgen.
Mogen wij hem vergelijken met het internationale speelveld?, dan komen we uit op schrijvers als Stephen King en Dean Koontz. Dus een schrijver die internationaal best zou kunnen doorbreken met zijn spannende boeken! King heeft zijn boeken al ontdekt en deze zal vast niet alles willen lezen maar over Olde Heuvelt was hij enthousiast!
Een 8+!

avatar van Jason82
4,0
Dit boek kenmerkt zich wat mij betreft met name door een geweldig begin. Heel spannende passages. Het begint met het vanuit het niets verschijnen van een mysterieus schip met een openstaand luik. Degenen die hier doorheen gaan blijven nog wel een tijdje hoorbaar, maar keren niet terug... Af en toe wordt het verhaal onderbroken door een korte zijdelingse passage, het eerste daarvan is al heel gaaf. Een medewerker van een sterk beschadigde boortoren daalt voor onderzoek af één van de poten hiervan, hoe verder naar beneden hoe stiller en hoe sterker het gevoel hier niet alleen te zijn.... Heel sterk beschreven! Eigenlijk zijn hiermee dus de eerste hoofdstukken van het boek het mooist, naarmate het boek vordert en er meer vragen beantwoord worden neemt de spanning af. Maar al met al weer een prima boek van deze Nederlandse schrijver. Leuk ook die setting in Nederland weer, met allerlei herkenbare locaties.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:40 uur

geplaatst: vandaag om 15:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.