menu

Wij Zijn Licht - Gerda Blees (2020)

mijn stem
3,90 (15)
15 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Sociaal

224 pagina's
Eerste druk: Podium, Amsterdam (Nederland)

Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van Woongroep Klank en Liefde. Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling verdachten in een strafzaak geworden. Door de ogen van de nacht, de buren, de twijfel, de vader van een van de huisgenoten, een sinaasappelgeur en vele andere personages en entiteiten zien we hoe elk van de betrokkenen een ander antwoord geeft op de vraag hoe Elisabeth kon overlijden. Wie is er schuldig? En heeft de woongroep nog een toekomst?

zoeken in:
avatar van Lalage
3,5
De wisselende perspectieven geven variatie in vorm. In het hoofdstuk dat begint met ‘Wij zijn het verhaal’ laat de schrijver zien wat ze in huis heeft. Ze reflecteert op haar eigen werk en blinkt daarin uit. Ze kondigt ook aan dat het verhaal niet ineens heel spannend gaat worden.

Ik vind dit minder indrukwekkend dan andere verhalen over geïsoleerde gemeenschappen, waarin diepgaander wordt ingegaan op de psychologische processen daarvan. Dit boek leest vlot en is stilistisch heel sterk, maar mijn hoge verwachtingen worden niet helemaal waargemaakt.

Wij zijn licht – Gerda Blees | Lalagè leest - lalageleest.nl

ZAP!
Lalage schreef:
...Ik vind dit minder indrukwekkend dan andere verhalen over geïsoleerde gemeenschappen, waarin diepgaander wordt ingegaan op de psychologische processen daarvan...
Zijn er pakweg 3 titels die je op dat gebied kan aanraden? Ben wel benieuwd naar dat onderwerp.

avatar van Lalage
3,5
ZAP! schreef:
Zijn er pakweg 3 titels die je op dat gebied kan aanraden? Ben wel benieuwd naar dat onderwerp.


Educated: A Memoir - Tara Westover (2018)
Altijd Vrolijk - Anke Kranendonk (2015)
Hoor Nu Mijn Stem - Franca Treur (2017)

ZAP!
Dank je, Lalage! Eens kijken of ik daar wat van kan opsnorren.

avatar van Abubakari
4,0
Ik vind dit boek ook wel een aanrader. Al was het maar om het geslaagde experiment, de manier van vertellen.
Gerda Blees heeft het nieuwsbericht sterk en geloofwaardig verwerkt tot een bijzonder verhaal over vier mensen die zoekende zijn. Waarbij drie zich door de manipulatieve leidster van de groep laten verleiden tot een leven wat ze diep van binnen niet willen, maar doordat de leidster zo sterk is en zij zo zwak zijn blijven ze geloven dat wat zij zegt de waarheid is en goed is. Tot het mis gaat.
Door de stijl die Gerda Blees kiest wordt het verhaal van alle kanten belicht, van de rechercheurs tot de ouders tot de groepsleden tot gebruiksvoorwerpen, alles staat in dienst van het verhaal.
Zeer bijzonder boek, ik vond het erg goed.

avatar van handsome_devil
4,0
Ik las de eerste zinnen van het boek, en in combinatie met de titel ging er al snel een lichtje branden (pun intended). Gaat dit boek echt hierover? Het maakte de roman eigenlijk al direct tot een succes. Alleen al op basis van het onderwerp wist ik dat het tussen mij en Wij Zijn Licht allemaal wel goed ging komen. En dan wist ik nog niet eens op welke manieren het me nog verder allemaal zou verrassen.

Want wat bleek? Ieder hoofdstuk is geschreven vanuit een ander perspectief, en Blees kiest ervoor om niet zelden vanuit een levenloos voorwerp of vanuit een abstract concept te schrijven. Zo lezen we dit verhaal bijvoorbeeld vanuit het perspectief van het brood dat de leden van de woongroep niet willen eten, of vanuit de slowjuicer die ernaar smacht om weer gebruikt te worden. Maar ook dementie, de plaats delict en het wereldwijde web komen aan het woord. Het wordt uiteindelijk helemaal meta wanneer het verhaal zelf het woord neemt.

Het uiterst boeiende verhaal over een woongroep wiens leden vastzitten omdat ze geen hulp hebben ingeroepen toen een van de leden op sterven lag is dus ook nog eens in een heel leuke vorm gegoten. De combinatie van onderwerp en vertelstijl zorgde er bij mij in ieder geval voor dat ik echt niet kon stoppen met lezen. Telkens was het weer uitzien naar een nieuw vertelperspectief, en telkens hoopte je weer om wat meer inzicht te krijgen in de mensen die voor deze levensstijl kiezen.

Gerda Blees - Wij Zijn Licht (2020) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 07:26 uur

geplaatst: vandaag om 07:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.