menu

Strafkind: Gevangen bij de Nonnen - Wieke Hart en Maria Genova (2020)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Waargebeurd

256 pagina's
Eerste druk: Just, Meppel (Nederland)

In de katholieke opvanghuizen van de Zusters van de Goede Herder werden tientallen jaren lang duizenden meisjes afgebeuld. Dag in, dag uit verrichtten ze dwangarbeid in wasserijen en naaiateliers in Zoeterwoude, Tilburg, Velp en Almelo. Praten was verboden. Vluchten werd afgestraft. Het laatste opvanghuis werd in 1972 gesloten. In Ierland werden in een klooster van dezelfde zusterorde 797 lijken van kinderen gevonden. Het eerste deel van dit boek is een aangrijpend verhaal over het leven van zo'n meisje, geschreven door Wieke Hart. Het tweede deel door Maria Genova, bevat historische feiten over hoe de katholieke kerk deze kwalijke zaken zo lang geheim wist te houden. Veel slachtoffers vertellen voor het eerst de schrijnende verhalen die ze zelfs aan hun eigen familie nooit kwijt wilden. Jonge meisjes werden voor het minste geringste in een donkere cel opgesloten of moesten hun eigen braaksel opeten.

zoeken in:
avatar van Tiany
4,0
Droevig boek, heeft me weer zeer boos gemaakt op die nonnenwereld en de kerk. Ook al ben ik zelf katholiek, maar dan op een gezonde manier.
Zeer schrijnend verhaal betreffende een vrouw “Erin De Becker” die haar jeugd heeft doorgebracht in een instelling onder leiding van nonnen. Kinderen werden daar gebruikt als slaven, krijgen amper eten, mochten niet met elkaar praten, werden misbruikt en mishandeld.
Op reeds oudere leeftijd haalt een man Erin uit het klooster die haar eerder als goedkope werkvrouw ziet dan als echtgenote.
Later raakt deze echtgenoot “Peter” gehandicapt door een hersenbloeding en moet Erin hem verzorgen, dag en nacht. Hij toont geen respect of dankbaarheid, integendeel, Peter vernedert haar en snauwt haar constant af. Tot op de dag dat Erin het niet meer verdraagt, in een woede vermoord ze haar echtgenoot.
Ze komt op haar oude dag in de gevangenis terecht waar ze door medegevangenen wordt aangepakt omdat Erin in verband wordt gebracht met een massagraf van kinderen dat ontdekt wordt in het klooster waar Erin ooit verbleef. Dit eerste deel van het verhaal gaf mij een extra naar gevoel, Erin heeft als kind en jong meisje gevangen gezeten, Erin heeft gevangen gezeten in een huwelijk, en toen het haar teveel werd is ze weer in een gevangenis terecht gekomen. Ze kropte alles op, dat heeft haar leven nog moeilijker gemaakt. Er was een gevangenis psycholoog, maar heeft die ooit echt begrip getoond voor Erin ? Hij was meer met zijn eigen verleden en heden bezig dan met zijn “patiënt-gevangene”.
Het tweede deel, waar slachtoffers aan het woord komen, is vreselijk erg, mijn hart brak voor al die vrouwen die als kind, en jonge meisjes, hun jeugd zijn afgenomen in erbarmelijke omstandigheden. Natuurlijk hebben ze recht op schadevergoeding, en meer dan die belachelijke 5.000€. Dit kan het verleden niet wegwissen, maar het is een manier om de nonnen, de kerk en instanties te straffen die schuld hadden, én hebben, aan dit leed. De kerk kan je het meest pijn doen op financieel gebied. Die nonnen zijn gewoon zware criminelen, hun habijt is camouflage, degenen die nog in leven zijn horen nergens anders dan in de gevangenis.
Heel veel sterkte voor de slachtoffers, jullie zijn 100.000 keer meer waard dan die gefrustreerde kerklopers die de naam van God al duizenden jaren misbruiken in hun voordeel. Hun straf krijgen ze wel, is het niet nu, dan zeker na hun dood, zeker weten.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:56 uur

geplaatst: vandaag om 00:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.