menu

Iep! - Joke van Leeuwen (1996)

mijn stem
3,39 (14)
14 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

149 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Op een dag vindt Warre een wezentje onder een struik dat lijkt op een meisje met vleugels, of een vogeltje met benen. Hij neemt het wezentje mee naar huis. Zijn vrouw Tine wil het graag houden. Dus zoeken ze een naam. Viegeltje groeit snel en op een dag vliegt ze weg, zonder afscheid te nemen. Daarom gaan Warre en Tine op zoek naar haar. Viegeltje is inmiddels neergestreken in de slaapkamer van Loetje, die voor haar een nest van takken maakt. Loetje wil ook leren vliegen en ze gaan samen naar het park. In dit park ontmoeten Loetje, Warre en Tine elkaar maar Viegeltje heeft haar vleugels weer uitgestrekt, ook dit keer zonder afscheid nemen. Loetje gaat mee met Warre en Tine op hun zoektocht naar Viegeltje…

zoeken in:
avatar van Mug
4,0
Mug
Charmant boekje over 'afscheid nemen'. Niet voor niets is Viegeltje geportretteerd als een lief meisje met vleugels in een wit hempje (een engeltje). Rouwverwerking in een ander jasje, aangezien het boek zelf niet over 'de dood' gaat.

Iep! wordt verfilmd, en zal begin 2009 in de zalen gaan draaien. Een bieterhiem miet pindekies zal ongetwijfeld aan vele gezinstafels gevraagd gaan worden.

avatar van Freud
4,0
Een van de mooiste boeken van Joke Van Leeuwen, ik denk ook dat ik het nog beter zou vinden mocht ik het nog eens opnieuw lezen: vroeger vond ik haar 'rare' boeken, met meer fantasie en rare gebeurtenissen, beter dan dit waar 'enkel' een vliegend meisje in zat . Ik heb het Joke Van Leeuwen verschillende keren horen voorlezen (altijd opnieuw dat stukje van de bieterhiem miet pindekies ) en dat is intussen toch wel uitgegroeid tot een van mijn lievelingsstukken uit haar boeken. Vandaar toch nog een puike 4 sterren, met doorgroeimogelijkheden...

avatar van Psychocandy
4,5
Geweldig! De verfilming gaat dus door! Ik sprak Joke van Leeuwen afgelopen april nog toen ik naar een kindervoorstelling van haar was geweest; als fan van haar boekenzijnde was dat ook gewoon leuk ! Ze zei al dat er meerdere pogingen waren gedaan om Iep! verfilmd te krijgen, maar niks was nog definitief. Nu dus wel?! Alle info over dit proect is me welkom !

Heerlijk boek weer, alles is hierbovenwel gezegd en nu ga ik slapen .

Wordt op dit moment verfilmd door Lemming film. Ben benieuwd!

avatar van Nicolage Rico
4,0
Ik vind wel dat het boek teveel (lelijke) tekeningen heeft. Tekeningen vind ik geen bezwaar als ze iets toe kunnen lichten en grappig zijn. Maar dit zijn er teveel.

avatar van Nicolage Rico
4,0
Nicolage Rico schreef:
Ik vind wel dat het boek teveel (lelijke) tekeningen heeft. Tekeningen vind ik geen bezwaar als ze iets toe kunnen lichten en grappig zijn. Maar dit zijn er teveel.


Herstel. De tekeningen dragen zeker iets bij. Ze zijn zelfs erg leuk.

avatar van Freud
4,0
En ze zijn toch ook helemaal niet lelijk? Joke Van Leeuwen illustreert (bijna) al haar boeken zelf, en ik kan me niet voorstellen dat iemand anders het beter zou kunnen doen. Haar stijl is heel apart, maar past perfect binnen haar eigen universum vol vreemde hersenkronkels. Ik herinner me bijvoorbeeld dat iemand ooit ergens geschreven heeft dat haar tekeningen van kinderen zo uniek waren, omdat ze in plaats van schattige kindertjes te tekenen met grote ogen en kleine neusjes, juist het omgekeerde doet: kleine oogjes en grote neuzen.

Trouwens: als je haar tekentalent eens ten volle tenttoongespreid wil zien, lees dan Deesje en Een huis met zeven kamers eens, waarvoor ze geheel terecht een Zilveren en een Gouden Penseel gekregen heeft.

avatar van Nicolage Rico
4,0
Ik zei al: herstel. Daar bedoel ik ook bij "lelijke". In eerste instantie bladerde ik wat in een aantal boekjes van Joke. Toen vond ik de tekeningen wat storend. Als je eenmaal leest, maken de tekeningen het juist luchtig (hoewel de teksten vaak al luchtig zijn) en plezierig. Goede vondsten heeft ze, ook in haar tekeningen.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:21 uur

geplaatst: vandaag om 06:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.