menu

Overschot - René Appel (2020)

mijn stem
3,75 (4)
4 stemmen

Nederlands
Thriller

284 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

In 'Overschot' van René Appel krijgt Arend Meulenhoek een dreigtelefoontje van een man die claimt dat zijn stiefzoon Ferry hem duizenden euro's schuldig is. Wanneer hij Ferry hierop aanspreekt, wuift die de kwestie gemakzuchtig weg. De problemen met de obscure, criminele schuldeiser en de onhandelbare Ferry maken het dagelijks leven zo moeilijk dat Arend en zijn vrouw Maud het nauwelijks meer aankunnen. Tot overmaat van ramp raakt Arend betrokken bij een ernstig verkeersongeluk met een tienermeisje als slachtoff er. Zijn werk als makelaar raakt in de verdrukking, terwijl Ferry zich verder in de nesten werkt, de vriend van het meisje hem op zijn huid zit en de pressie uit het criminele circuit toeneemt. Hoe redden Arend en Maud zich hieruit?

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
René Appels vijfentwintigste misdaadroman, dus eigenlijk een soort van jubileumboek. Een zilveren appel, zeg maar.
Het is altijd weer uitkijken naar een nieuwe thriller van René Appel en hoewel er zowat ieder jaar één verschijnt kan ik soms echt last hebben van afkickverschijnselen. Daarom ben ik van plan om zo af en toe een boek van hem te herlezen en dan met name boeken uit zijn beginperiode, zoals Tegenliggers of Handicap. Maar dit moet ik niet te hard roepen want van mijn plannetjes en (lees)voornemens komt doorgaans niet veel terecht. Een beetje net als Ferry, de puberale 29-jarige stiefzoon van Arend Meulenhoek, die geen steek uitvoert.

Nummertje 25 dus. Klinkt wat oneerbiedig naar de schrijver toe, alsof het iets van de afhaalchinees is, maar zo bedoel ik het niet. Ik geniet altijd met volle teugen van zijn boeken. Even wegvluchten uit de werkelijkheid en me bezighouden met de sores van een ander. Als geen ander weet René Appel de banaliteit van het leven om te zetten in een spannend en vooral drooghumoristisch verhaal met een goed plot. Zijn levensechte personages hebben dikwijls van die 'rare' gedachtenspinsels die gek genoeg zeer herkenbaar zijn.
Grappig stukje als de moeder van Ferry zich bedenkt dat de namen van drugs wel iets weghebben van voetbalclubs: LSD, cocaïne, heroïne, XTC, MDMA..
'Wanneer speelt XTC tegen Vitesse?'

Het boek sluit af met een verrassende twist.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:34 uur

geplaatst: vandaag om 11:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.