menu

Les Refuges - Jérôme Loubry (2019)

Alternatieve titel: Toevluchtsoord

mijn stem
3,96 (12)
12 stemmen

Frans
Thriller

390 pagina's
Eerste druk: Calmann-Lévy, Parijs (Frankrijk)

De jonge journaliste Sandrine heeft haar grootmoeder nooit gekend. Als ze hoort dat de vrouw is overleden, wil Sandrine graag de plaats bezoeken waar zij vrijwel haar hele leven heeft gewoond: een eiland voor de Franse kust. Sandrine reist af naar het koude, grijze eiland en maakt kennis met de bewoners. Net als haar oma zijn zij in 1946 op het eiland komen wonen en nooit meer weggegaan. Al snel realiseert Sandrine zich dat de bewoners een gruwelijk geheim bewaren. Er is destijds iets vreselijks gebeurd, en de bewoners zijn na al die jaren nog altijd doodsbang. Iets weerhoudt hen ervan het eiland te verlaten. Alsof ze gevangenen zijn… Steeds sterker vermoedt Sandrine dat ook zij slachtoffer is van deze dreiging. En dat die misschien ook een rol heeft gespeeld in de onfortuinlijke dood van haar oma. Een paar dagen later krijgt inspecteur Damien Bouchard te horen dat er een jonge vrouw op het strand is aangetroffen, zwaar getraumatiseerd en onder het bloed. De vrouw, die Sandrine heet, beweert een vreselijke ontdekking te hebben gedaan op een eiland niet ver van de Franse kust. Het probleem? Niemand heeft ooit van dat eiland gehoord.

zoeken in:
avatar van AmazingPP
5,0
Het gebeurt niet zo vaak dat ik stil word van een boek, maar bij dit boek was dat zeker het geval. Want wat op de Nederlandse kaft staat in de kleine witte letters als de titel van het boek pakken zo anders uit dan je verwacht. In deze psychologische thriller is eigenlijk niets wat het lijkt. En wat het lijkt is niet niets. Wat een geweldig boek vond ik dit. Het is goed geschreven met precies genoeg personages, met een prachtige geschiedenis die op de achtergrond meespeelt, met mysterieuze wendingen en met een totaal onverwacht, ontroerend einde. Het is een pageturner van jewelste en je wilt maar één ding : weten hoe het afloopt. En wanneer je het einde dan hebt bereikt klap je het boek met een zucht dicht. Loubry schijnt de Prix Cognac (wat een prestigieuze prijs onder auteurs van thrillers (o.a. Slaughter en Läckberg wonnen hem ook)) gewonnen te hebben voor zijn eerdere werk, wat helaas niet in het Nederlands is vertaald (waarom niet is mij een raadsel) en dat is wat mij betreft dik verdiend. De Tv-rechten van dit boek zijn inmiddels verkocht. Ben erg benieuwd naar de verfilming ervan. Hou je van een goede psychologische thriller : lees "Toevluchtsoord". Dikke vijf sterren!

avatar van Abubakari
4,0
Niet veel toe te voegen aan wat AmazingPP hierboven zegt, verrassend boek, mysterieus en telkens weer een niet verwachte wending nemend. Soms kun je bij thrillers wel een beetje raden wat er aan de hand is, dat had ik bij dit boek ook, maar ik zat er totaal naast. Niet de zoveelste thriller, eerder een diep mysterieus psychologisch drama met thriller elementen.

Het deel op het eiland vond ik het best. Kan me de eerste zin van de post van AmazingPP wel voorstellen, heftig verhaal.

avatar van dutch2.0
4,0
Poeh, heftig boek wel. Ingenieus opgebouwd, met wendingen op de vierkante milimeter. En erg filmisch geschreven, dus die verfilming belooft heel wat.

Verder weinig hierover te melden, maar sommige boeken moeten af en toe omhoog worden geslingerd, al was het maar om de medelezers op iets moois te attenderen.

Overigens komt in augustus een vertaling uit van eerder werk van Loubry. In het Engels, maar dat is in ieder geval wat.

avatar van Pleun
2,5
Door de positieve berichten hierboven ben ik ook begonnen in dit boek, maar een pareltje kan ik het vooralsnog niet noemen. Mogelijk gaat het plot mij nog bij de strot grijpen, maar de simpele schrijfstijl ergert me. Het lijkt wel geschreven door een 12-jarige. Bij thrillers is hoogwaardig proza lang niet altijd belangrijk maar een beetje kwaliteit is wel zo prettig.

avatar van Pleun
2,5
Inmiddels is het boek uit en het is niet echt goedgekomen tussen mij en Toevluchtsoord. Misschien ligt het aan de vertaling, maar de schrijfstijl vind ik echt heel matig. Het plot is redelijk origineel, maar de personages zijn niet goed uitgewerkt en gaan nooit echt leven, de psychologie is simplistisch en eigenlijk.. heb ik gewoon de pest aan dit boek. Misschien leg ik de lat te hoog, maar ik snap niet dat het zulke hoge beoordelingen krijgt.. daar snap ik echt helemaal niks van.

avatar van Insignificance
3,0
Ingenieus en verbijsterend, maar uiteindelijk zonder knock-out stoot. Daarvoor brabbelt Loubry er echt wat te veel in om. Ik vond het niet altijd lekker lezen. Veel herhaling bijvoorbeeld. Geeft het een drammerig karakter. Neem alleen al de titel. Dat woord komt dus gewoon 92 keer voorbij. 92 keer!

Dat zal dan, deels in ieder geval, verklaren waarom het gezever over die toevluchtsoorden na verloop van tijd op mij steeds meer een vermoeiende werking kreeg. Heb me ook flink zitten ergeren aan de psychiater. Die komt, in eerste instantie, als een soort hardware specialist even uitleggen hoe het er in de harde schijf van Sandrine aan toegaat. Geen spoortje twijfel, zo is het en niet anders. Zo werkt het volgens (en voor) mij niet.

Ik kan daar, de koe in de kont kijkend, wel een begripvolle draai aan geven, maar tijdens het lezen heb ik daar natuurlijk niks aan. Een bijzonder verhaal waar vast een bescheiden topper in schuil gaat, maar er zaten voor mij toch wat te veel storende factoren in om dat er van te maken. Jammer.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:55 uur

geplaatst: vandaag om 00:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.