menu

De Muur - Jos Vandeloo (1958)

mijn stem
3,40 (20)
20 stemmen

Nederlands
Psychologisch

124 pagina's
Eerste druk: Manteau, Brussel (België)

De jonge Riemans vindt een baan als magazijnbediende bij een groothandel in kantoorbehoeften, als opvolger van de oude Govaerts die met pensioen gaat. Het magazijn heeft maar één raam, waardoor slechts een bakstenen muur te zien is. Jarenlang heeft Govaerts aan zijn bureau voor dit raam gezeten en gekeken naar de muur, die tenslotte zijn beste vriend is geworden. Hij waarschuwt Riemans: op zekere dag wil je weten hoeveel stenen er in de muur zitten, je zult ze gaan tellen, maar ik kan het je nu meteen wel zeggen, het zijn er duizendvijfennegentig. Riemans lacht om de oude man en zijn muur. Hij ontdekt trouwens toevallig nog een ander raam, dat uitziet op een pleintje, hij plaatst zijn bureau voor dit raam en de kasten voor het andere. Dan ziet hij een meisje, maakt oogcontact en komt de liefde. De muur lijkt verdwenen, maar niet voorgoed...

zoeken in:
avatar van ANDREO
4,0
Goed en vlot geschreven boek dat de tand des tijds moeiteloos overleefd heeft!

yorgos.dalman
Begint zeer intrigerend maar eindigt in een zeer bedenkelijke moraal: magazijnbediende Riemans keert de vrouw van wie hij houdt de rug toe nadat blijkt dat ze kreupel loopt.
Hij verbergt het raam met het uitzicht op haar en wendt zich weer tot de bakstenen muur. Alsof die muur beter is dan een vrouw die een beperking blijkt te hebben. Is dat zo erg dan, vraag ik mij af.
Het einde, Riemans handelen, zegt voor mij dat de liefde die hij koesterde voor haar van begin af aan al niet echt moet zijn geweest. De man is een loser met geen benul van 'houden van'.


Helaas. Ik beschouw Vandeloo's boek De Croton als een hoogtepunt in de Nederlandse literatuur. Maar de novelle De Muur brokkelt voor mij in de laatste acte hopeloos af met niet veel meer dan wat bedenkelijke hoopjes puin en stof als resultaat.

avatar van Pieter
4,0
Zinderende novelle van Jos Vandeloo, en hopelijk niet te herkenbaar als je op een kantoor werkt. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 01:25 uur

geplaatst: vandaag om 01:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.