menu

Mrs. Degas - Arthur Japin (2020)

mijn stem
3,40 (5)
5 stemmen

Nederlands
Historisch

336 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Parijs, 1912. Edgar Degas, de schilder, is blind geworden. Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij welbewust Degas' herinnering wekt aan de enige – en onmogelijke – liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was. Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas' meest pijnlijke herinnering?

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
Nadat 10 jaar geleden bij mij enige Japin-moeheid was opgetreden, heb ik afgelopen week weer eens een boek van Japin opgepakt. Mrs. Degas gaat over kunstschilder Edgar Degas die op zijn oude dag gedwongen wordt terug te kijken op zijn tijd in Amerika. De vele documenten en schetsen in zijn archief herinneren Degas aan zijn liefde voor zijn nichtje Estelle. Langzaam wordt duidelijk hoe deze liefde zijn leven heeft bepaald.

Ik zie aan de beoordelingen van Japin op deze website dat bij mede-gebruikers misschien ook enige Japin-moeheid is ontstaan. Ieder nieuw boek lijkt minder te scoren. Toch herontdekte ik dankzij Mrs Degas het vakmanschap van Japin. Een vloeiende schrijfstijl, een slimme constructie, korte bespiegelingen op de kunst in rake zinnen. Maar vooral een boek over opgesloten emoties, die pas ruimte krijgen als personen door blindheid op zichzelf aangewezen raken.

Japin raakte geïnspireerd door een schilderij dat Degas maakte van Estelle, terwijl ze aan het bloemschikken was. Waarom doet een blinde vrouw dit? Als lezer word je uitgenodigd om na te denken over de beweegredenen. Japin formuleert ook een antwoord, maar mijn antwoord zou zijn dat de scheppende kracht alleen maar groter wordt als je dichter bij jezelf blijft.

Ik maakte voor mijn website ook een Kunstgids bij de roman met alle schilderijen uit het boek!

avatar van apocrief
3,5
Mooie roman van Japin, die een stijl hanteert die mij wel ligt.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:03 uur

geplaatst: vandaag om 01:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.