menu

De Lengte van een Oceaan: Stemmen en Stemmingen in Amerika - Björn Soenens (2020)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Politiek

480 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

De lengte van een oceaan gaat over afstanden en de pogingen ze te duiden of zelfs te overbruggen. De afstand tussen een reporter in Amerika en zijn geboorteland, zijn dode vader, zijn zieke moeder en zijn studerende kinderen. De afstand tussen een Amerikaanse jongeman die verzuipt in zijn studieschulden en zijn droom, de gapende kloof tussen arm en rijk in de VS, tussen de sociale vangnetten en de hulpbehoevenden die erop zijn aangewezen. De afstand tussen waarheid en leugen in het Amerika onder Trump. De woede en het verzet die daar het gevolg van zijn, en de heimwee naar vroeger.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
3,5
'Het verlies van het vertrouwen in Amerika is verre van nieuw. Eind negentiende eeuw kwamen de boeren in opstand tegen almachtige spoorwegmagnaten. Ik herhaal: het populisme van Trump komt niet uit de lucht vallen. Laten we ook ophouden de wereld van voor Trump te beschrijven als een aards paradijs, waarin alles op rolletjes liep, rechtvaardig was en fatsoenlijk. Dit soort populisme begon veertig jaar geleden al, met de triomf van het zakenleven over de rivalen bij de vakbonden en over de beleidsmakers bij de overheid. Reagan, en met hem Thatcher, Clinton, Blair en Co zijn de eigenlijke architecten van de ellende van vandaag. Volgens de Amerikaanse socioloog Thomas Frank is het presidentschap van Trump maar één enkel hoofdstuk in deze lange, vuile historie.'
Schrijft VRT Amerika correspondent Björn Soenens in het hoofdstuk De dood van de conversatie in een niet al te vrolijkmakend verslag van het huidige politieke sentiment dat in de VS heerst en een plausibele verklaring geeft voor de opkomst van Trump en zijn aanhangers.

Ik had al eerder de VRT podcast van Björn Soenens aanbevolen onder de discussietab van de auteur op de site en ik zal hem hieronder nog eens tippen. Een zeer interessante uitleg van de Amerikaanse politieke geschiedenis over de ontwikkeling van de democratische en republikeinse partijen en de verdeling van de conservatieven en de progressieven over deze twee groepen.

PODCAST: De lont in het kruitvat is de polarisatie van Amerika | VRT NWS: nieuws

Gast
geplaatst: vandaag om 14:09 uur

geplaatst: vandaag om 14:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.