menu

Histoire Orientale - Memnon (1747)

Alternatieve titels: Zadig | Zadig ou la Destinée: Histoire Orientale | Zadig, ou, La Destinée

mijn stem
geen stemmen

Frans
Sociaal

172 pagina's
Eerste druk: Pour la Compagnie, Londen (Verenigd Koninkrijk)

‘Zadig’ is een filosofisch verhaal over een man, waarvan het leven wordt getekend door vele tegenslagen. Een leven dat echter ook wordt afgewisseld met perioden van voorspoed. Die jongeman Zadig wordt een aantal malen vals beschuldigd, maar weet te ontkomen aan gevangenisstraf en boeten. Uiteindelijk brengt hij het tot eerste minister van de koning van Babylone. Hij wordt in die positie zeer gewaardeerd en beoordeelt de mensen rechtvaardig; dat wil zeggen: naar hun daden en niet naar hun inkomen. Dan slaat het noodlot opnieuw toe, als de liefde zich aandient…

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Voltaire bracht dit verhaal in eerste instantie in 1747 onder zijn pseudoniem 'Memnon' uit.

Voor een aantal recente toevoegingen van het werk van Voltaire heb ik gebruik gemaakt van een Franse verzamelbundel van Gallimard uit 1972, met negen romans of verhalen.

Er zijn van zijn werk diverse vertalingen verschenen.
Eén daarvan is die uit 1979 van uitgeverij Het Spectrum te Antwerpen of Utrecht, 327 pagina's, in een vertaling van J.M. Vermeer-Pardoen, getiteld: 'Voltaire - Verhalen'.
Daarin zijn de volgende vijf Nederlandse titels opgenomen:
Zadig ; Micromegas ; Candide ; De argeloze ; De prinses van Babylon
ofwel oorspronkelijk in het Frans:
"Zadig" ou la destiné ; Micromégas, histoire philosophique ; "Candide" ou l'optimisme ; L'ingénu ; La princesse de Babylone

Die verhalen staan inmiddels allemaal op de site.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:12 uur

geplaatst: vandaag om 14:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.