menu

The Long Valley - John Steinbeck (1938)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch / Sociaal

315 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Een bundeling van verhalen die zich afspelen in de Salinasvallei te Californië, waar simpele mensen het land bewerken en vechten voor hun plek. Een omgeving waarin de schrijvers karakteristieke interesses aan bod komen: spanningen tussen stad en platteland, arbeiders en eigenaren en verleden en heden.

zoeken in:
avatar van Theunis
4,0
Als liefhebber van korte verhalen en John Steinbeck komen hier voor mij twee liefdes samen. Deze bundel verscheen voor het eerst in 1938. De meesterhand van Steinbeck groeit. Personages, verhaal en stijl vallen samen, diepere lagen worden gecreëerd en de realistische beschrijvingen worden verfijnder.

In het eerste verhaal bijvoorbeeld, The Chrysanthemums, vallen de acties van de hoofdpersoon nauw samen met de onderliggende gevoelens. Elisa Allen werkt aan haar bloementuin als er een vreemdeling passeert. Ze raakt met hem in gesprek en ze voelt hoe ze opbloeit. Dit is iets opwindends, iets wat ze een tijd lang niet heeft gedaan. Ze geeft met een paar jonge chrysanten mee nadat ze, bijna erotisch, over het planten heeft vertelt. Na het gesprek neemt ze een bad, ze kleedt zich mooi aan en verrast haar man. Waar komt deze opvlieging ineens vandaan? Ze gaat uit eten. Dan is het voorbij. Onderweg ziet ze de jonge chrysanten liggen. Schaamte voor wat ze heeft gedaan overspoelt haar.

De bundel eindigt met de vierdelige verhalenreeks The Red Pony. Vier prachtige verhalen uit het jonge leven van Jody. Onschuld ontmoet hierin de wrede waarheid van het leven en de dood op een kleine boerderij nabij Salanis Valley in Californië.

avatar van LuukRamaker
3,5
Wanneer het lezen op een lager pitje is komen te staan, zijn dit de boeken die me het leesplezier doen hervinden. En met dit soort boeken bedoel ik eigenlijk niet veel meer dan degene die uit het brein van de niet te overschatten heer Steinbeck zijn voortgevloeid. Het kan in andere gevallen vaak even duren voor ik lekker in een verhaal zit, maar dat is bij hem doorgaans geen enkel probleem. Hij beheerst de (met name bij korte verhalen) essentiële kunst meteen een situatie te schetsen waarin je je kunt inleven. Kleine dingen beschrijft hij groots en groot drama wordt op unieke wijze gerelativeerd. Zelfs het absurde lijkt niet onlogisch als Steinbeck er verslag van doet. Ondanks de beknoptheid zijn de karakters springlevend en hoewel ik waag te betwijfelen of korte verhalen ooit écht mijn ding zullen worden, hebben ze in elk geval het voordeel dat je er in een zeer aangenaam en genietbaar tempo doorheen kunt. Ze hebben namelijk zelden de ruimte om ook maar een seconde te vervelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:20 uur

geplaatst: vandaag om 19:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.