menu

The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power - Shoshana Zuboff (2019)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Wetenschappelijk

704 pagina's
Eerste druk: PublicAffairs, New York (Verenigde Staten)

Zuboffs “toezichtskapitalisme” als een “malafide mutatie van het kapitalisme” is een basisconcept geworden voor het duiden van big data en voor wat zij beschouwt als een economisch systeem, gebaseerd op commerciële surveillance. Zij argumenteert voorts dat reguleringen inzake gegevensbescherming en monopolievorming geen afdoende bescherming bieden tegen deze nieuwerwetse praktijken van het toezichtskapitalisme. Zij beschouwt het systeem als een zowel economische als sociale logica. In haar boek introduceert zij ook het begrip “instrumenterende macht” (instrumentarian power), in tegenstelling tot totalitaire macht. Deze instrumenterende macht is het gevolg van de ongebreidelde praktijken van surveillancekapitalisten, die de individuele autonomie bedreigen, en meteen ook de democratie. Veel van de actuele maatschappelijke problemen zoals het ondermijnen van de privacy en de zogenoemde “privacy paradox”, gedragsmanipulatie, fake news, alomtegenwoordige tracking, het tekortschieten van wetgeving en regulering, beleid op basis van algoritmes, sociale mediaverslaving, het afkalven van de mensenrechten, het destabiliseren van democratieën, en andere, worden in dit licht geherinterpreteerd en geduid door de lens van de economische en sociale dwang van het toezichtskapitalisme.

zoeken in:
4,0
Bijzonder interessant en inzichtelijk. Het lezen komt ergens over als een 'conspiracy theory'. Vooral als je vervolgens probeert uit te leggen waar het boek over gaat aan vrienden/familie. Echter, de beschreven zaken m.b.t. surveillance voor geldelijk gewin, en de bedreiging die hier vanuit gaat wordt onderbouwd met feiten (incl. bronvermelding). Het boek is zover ik kon nagaan op het moment van dit schrijven enkel in het Engels verkrijgbaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:42 uur

geplaatst: vandaag om 17:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.