menu

Long Walk Home: Reflections on Bruce Springsteen - Jonathan D. Cohen, June Skinner Sawyers, Richard Russo, Peter Ames Carlin, Paul Muldoon, Natalie Adler, Nancy Bishop, Eric Alterman en Joel Dinerstein (2019)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Verhalenbundel
Kunst en Cultuur

250 pagina's
Eerste druk: Rutgers University Press, Chicago (Verenigde Staten)

Bruce Springsteen mag dan wel de typische Amerikaanse rockmuzikant zijn, zijn liedjes hebben wel degelijk weerklank gevonden bij fans uit alle lagen van de bevolking en van over de hele wereld. Deze unieke collectie bevat reflecties van diverse schrijvers die uitleggen wat Springsteen voor hen betekent en beschrijven hoe ze zijn ontroerd, gevormd en uitgedaagd door zijn muziek. De verhalen in deze collectie variëren van het verhaal over hoe 'Growin' Up' een eenzaam Indiaas meisje hielp zich aan te passen aan het leven in het Amerikaanse Zuiden tot de saga van een groep jonge Australiërs die zich tot 'Born to Run' wendden om met de constitutionele crisis van hun land van 1975 om te gaan. Deze essays onderzoeken de grote vragen in het hart van de muziek van Springsteen en laten zien hoe zijn liedjes voor miljoenen luisteraars hebben geklonken gedurende bijna vijf decennia. Ter herdenking van de zeventigste verjaardag van de Boss, 'Long Walk Home' verkent de erfenis van Springsteen en biedt een ontroerende verzameling van getuigenissen die illustreren waarom zijn muziek van belang is.

zoeken in:
avatar van Theunis
4,0
Als liefhebber van Bruce heb ik natuurlijk mijn eigen specifieke redenen om van de man en zijn muziek te houden. Ik durf zelfs te beweren dat ik me een leven zonder zijn muziek niet goed kan voorstellen. Dat zegt iets over de kracht die ik zijn liedjes terugvind. Ik heb mijn eigen persoonlijke favorieten. Liedjes, passages die me tot het bot toe raken en waar ik naar terugkeer in tijden van verdriet en eenzaamheid. Niet zelden helpt de muziek me weer overeind. Zo zal iedereen liefhebber zijn eigen persoonlijke, emotionele verhaal hebben.

Dit boek laat schrijvers, politici, critici en anderen aan het woord over het belang van zijn muziek. Het mooie aan deze bundeling van zesentwintig essays is dat ze veel meer laten zien dat de individuele betekenis van de muziek van Bruce Springsteen. Ze laten op overtuigende wijze zien hoe zijn muziek en gedachtegoed onderdeel is geworden van de Amerikaanse cultuur. Hoe het indirect invloed uitoefent op de politiek. Hoe hij een stem geeft aan de LGBT-beweging. De manier waarop een liedje als American Skin inspeelt op het nu weer actuele thema van politiegeweld en het onderliggende racisme debat. Een ander interessant gedeelte is de vergelijking met auteurs als John Steinbeck en vooral Flannery O’Connor. De korte verhalen die Springsteen in zijn minder bekende solo albums ten gehore brengt worden onder de loep genomen en vergeleken met het werk van de gevierde schrijfster.

Eén van de essays is geschreven in 1979 en zit vol euforie en superlatieven na het zien van een concert. In die periode was Bruce met zijn E Street Band misschien wel op zijn best. De schrijver vraagt zich af wat er nog allemaal in het verschiet ligt. Op dat moment zijn er nog maar vier platen verschenen.

Uit nagenoeg alle essays komt een absolute waarheid naar boven: Springsteen wordt bewonderd om zijn beschrijvingen van de werkelijkheid. Alles wat hij zingt is waar en bovendien legt hij hierin zijn ziel en zaligheid vol overgave bloot.

Als liefhebber is deze bundel een absolute must-read. Als buitenstaander een prachtig inkijkje in hoe een groot artiest van doorslaggevende betekenis kan zijn is de gemeenschap. Op individueel, lokaal, landelijk en wereldniveau.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:14 uur

geplaatst: vandaag om 13:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.