menu

Tous les Hommes N'habitent Pas le Monde de la Même Façon - Jean-Paul Dubois (2019)

Alternatieve titel: De Mensen Leven Niet Allemaal op Dezelfde Manier

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Frans
Psychologisch / Sociaal

245 pagina's
Eerste druk: L'Olivier, Parijs (Frankrijk)

Twee jaar zit Paul Hansen in Montreal in de gevangenis. Hij deelt zijn cel met Horton, een Hells Angel die van moord wordt beschuldigd. Hansen, de zoon van een in Toulouse neergestreken Deense dominee en een beeldschone Franse bioscoopuitbaatster, heeft in Canada te maken gekregen met een dramatische gebeurtenis waarover we langzaam meer te horen krijgen. In Montreal is Paul Hansen aangesteld als beheerder van de Excelsior, een appartementencomplex waar hij zijn primaire verantwoordelijkheden dagelijks overstijgt door eenzame en benarde zielen hulp en troost te bieden. Ter ontspanning maakt hij samen met zijn vrouw Winona, een pilote van half indiaanse afkomst, lange vluchten door het Canadese luchtruim. De aanstelling van een nieuwe bewindvoerder in de Excelsior is de voorbode van een aantal incidenten die Hansens leven grondig zullen veranderen en hem in de gevangenis zullen doen belanden.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
Nog geen berichten en zelfs geen stemmen bij deze winnaar van de prestigieuze Prix Goncourt van 2019. Het boek vertelt het verhaal van Paul Hansen die vanuit de gevangenis van Montréal terugkijkt op zijn leven. Pas in de laatste pagina’s kom je er zo achter waarom hij in de gevangenis terecht is gekomen. Dubois heeft een mooie literaire constructie gebouwd rondom tegengestelde karakters: de correcte Paul naast rauwe celgenoot Horton, de gelovige vader naast de vrijgevochten moeder, de rustige Paul naast de ondernemende Winona. Dit is ook wel nodig, want zelf is Paul een vrij saai persoon.
Maar de echte kracht van het boek is het tijdsbeeld dat Dubois neerzet. Thema’s als de ondergang van het geloof, gemoedelijk dat verloren gaat voor efficiëntie en het toenemende individualisme en de spanningen die hiermee ontstaan, lopen als rode draad door het boek. Hoewel het boek daarmee literair interessant is, gaan de karakters hierdoor nooit echt leven. Hun handelen staat teveel in dienst van het hogere literaire doel.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:28 uur

geplaatst: vandaag om 09:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.