menu

The Death of Methuselah and Other Stories - Isaac Bashevis Singer (1988)

Alternatieve titel: De Dood van Methusalem

mijn stem
geen stemmen

Jiddisch
Verhalenbundel
Sociaal

256 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus and Giroux, New York (Verenigde Staten)

In deze bundel zijn twintig verhalen en anekdotes opgenomen. In de verhalen die vaak in het Polen van voor de Tweede Wereldoorlog spelen, staat de rol van de jaloezie in de intermenselijke verhoudingen centraal. Dit thema komt ook steeds weer terug in de anekdotes, Singers beschrijvingen van ontmoetingen met mensen die hem hun levensverhaal vertellen. Naast het thema van jaloezie komen ook andere voor, bijvoorbeeld in het verhaal 'Het Hotel' waarin twee op non-actief gezette zakenlieden hun hartklachten in de boom hangen en een hotel opkopen.

zoeken in:
ZAP!
Toch wel weer een fijne bundel. Was aanvankelijk geneigd te gaan vergelijken met 'Short Friday', en daar kan het niet aan tippen, maar toch zitten er wel wat pareltjes tussen. Ik had de indruk dat het zich allemaal veel meer in Amerika afspeelde dan in Polen, maar heb geen score bijgehouden. Eén verhaal speelt zich af in Argentinië.

Allemaal kortverhalen over mensen met hun tekortkomingen, al dan niet met een link naar de dood, de liefde, het (joodse) geloof, en het lijkt in die zin heel universeel allemaal, maar Singer verwerkt er veel bijzondere details en personages in zodat elk verhaal bijzonder wordt^. Niet elk einde vond ik sterk en het titelverhaal kon ik eerlijk gezegd niet zoveel mee, afgezien van de sappige details over al die zondaars.

Singer weet mij als geen ander te boeien met een stijl die heel gewoontjes lijkt maar mij op de een of andere manier met speels gemak in de betreffende wereldjes trekt^. In gedachten zie ik alles voor me en de gedachtegangen, overpeinzingen en gedragingen van Singer en de karakters boeien me mateloos. Dan is het ook niet heel erg dat er es een mindere tussenzit, want zelfs daarin kan ik wel wat van mijn gading vinden.

Hou het op dik vier sterren na een eerste leesbeurt.


^ Waarbij hulde voor de vertaler!

Gast
geplaatst: vandaag om 23:50 uur

geplaatst: vandaag om 23:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.