menu

De Toekomst van Nederland: De Kunst van Richting te Veranderen - Floris Alkemade (2020)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Kunst en Cultuur / Toekomst

143 pagina's
Eerste druk: Thoth, Bussum (Nederland)

“De Toekomst van Nederland’ is uitgegeven in samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester te Den Haag. Nederland staat voor een aantal complexe vraagstukken. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Als rijksbouwmeester is Floris Alkemade direct betrokken bij studies die zich richten op de toekomst van Nederland. In dit boek beschouwt hij in het licht van de grote vragen die op ons afkomen het belang en de aard van de achterliggende culturele thema's. Nederland neemt ten opzichte van de globale vragen een unieke positie in, waarbij de noodzaak om te veranderen in essentie een sociaal-maatschappelijke vraag is. De auteur betoogt dat onze hedendaagse welvaart zo'n onvoorstelbare vlucht heeft genomen dat iedere verandering allereerst als een bedreiging wordt ervaren. Juist nu het vermogen om van richting te veranderen aangesproken moet worden. De krachtigste motor voor verandering is het oproepen van verlangen naar verandering. Verbeeldingskracht is daarbij essentieel. Niet de wereld bepaalt wie we zijn, maar omgekeerd, met onze verhalen vormen we de wereld. In het boek van Floris Alkemade zijn 45 kleurenillustraties opgenomen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Uitgebreid verslag van een telefonisch interview met Floris Alkemade door Floor Milikowski in De Groene Amsterdammer van 22 april 2020:
‘Alsof het land is overgedragen aan bijziende accountants’
Terwijl Nederland blijft worstelen met de ingrijpende gevolgen van het coronavirus kijkt Rijksbouwmeester Floris Alkemade vooruit. Want elke catastrofe biedt kansen voor verandering, schrijft hij in zijn essay De toekomst van Nederland.


En een toelichting op de functie van Floris Alkemade en zijn illustere voorgangers, een functie te vergelijken met de Vlaams Bouwmeester in België:
Rijksbouwmeester - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Gast
geplaatst: vandaag om 07:19 uur

geplaatst: vandaag om 07:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.