menu

Pir vo Vremja Tsjoemi - Alexander Poesjkin (1832)

Alternatieve titels: Een Feestmaal tijdens de Pest | Пир во время чумы

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Toneelstuk
Sociaal

14 pagina's
Eerste druk: Al'tsiona (periodiek), Sint-Petersburg (Rusland)

'Een Feestmaal tijdens de Pest' is het vierde en laatste toneelstuk uit de reeks kleine tragedies, waarvan Poesjkin al eind 1830 de teksten schreef. In de stad heerst een epidemie van de pest. Verschillende mensen dekken de tafels op straat en beginnen te eten, te feesten en te zingen. Het feest wordt geleid door Walsingham. Tijdens het feest begint een priester hen verwijten te maken en roept hen op naar huis te gaan. Als Walsingham protesteert, roept de priester het beeld van de overleden moeder en vrouw van Walsingham op om hem daarmee te chanteren…

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
In de herfst van 1830 verbleef Alexander Poesjkin in het Russische dorpje Boldino (tegenwoordig: Bol'sjoje Boldino) in de oblast Nizjni Novgorod.

Hij verwachtte hooguit een maand daar te zullen blijven, maar een cholera-epidemie sneed hem de weg terug naar Moskou af.
Het gevolg was een onvrijwillige quarantaine van drie maanden...
Vandaar een 'ietwat' gefrustreerde reactie per brief aan Natalia Gontsjarova, met wie hij op 18 februari 1831 zou trouwen:
Toegang tot Moskou is verboden en hier zit ik opgesloten in Boldino. <...> Ik verloor de moed volledig en echt, ik weet niet wat ik moet doen. Het is duidelijk dat onze bruiloft dit jaar (verdomme) niet zal plaatsvinden. <...> Noch buren, noch boeken. Het weer is vreselijk. Ik besteed tijd aan het verpesten van papier en word boos.

Die 'Herfst van Boldino' is bij Poesjkin-kenners beroemd, omdat hij toen en daar circa 30 gedichten schreef, de verhalen van Belkin voltooide, de laatste twee hoofdstukken van Jevgeni Onegin schreef, het verhaal van de priester en Balda aan het papier toevertrouwde en de vier kleine tragediën (waaronder deze toevoeging 'Een Feestmaal tijdens de Pest') voltooide.

'Een Feestmaal tijdens de Pest' is ongetwijfeld geïnspireerd door de quarantaine van Poesjkin.

Hij viel daarvoor wel terug op 'The City of the Plague', een toneelstuk in drie bedrijven van de Schotse dichter John Wilson, over de pestepidemie van 1655 in Londen, opgenomen in diens bundel:
The City of the Plague, and Other Poems - John Wilson (1816)
Een fragment uit het toneelstuk van John Wilson is door Poesjkin uitgewerkt tot een eigen toneelstuk in één bedrijf. Daarbij zijn dan wel wat Engelse namen blijven hangen in het stuk van Poesjkin.
De ziekte uit de Engelse situatie van 1655 is door Poesjkin niet aangepast naar de Russische toestand van 1830.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:20 uur

geplaatst: vandaag om 06:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.