menu

Melanie Evil: Helletocht naar Lissabon - Carlo Dias (2020)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Thriller

162 pagina's
Eerste druk: Boekscout, Soest (Nederland)

Het is de late zomer van 1982. De 17-jarige Melanie woont met haar moeder in de Noord-Hollandse polder. Haar vader is overleden toen zij nog jong was. Melanie is de deugdzaamheid zelve. Ze werkt hard op school, helpt haar moeder waar nodig en doet vrijwilligerswerk voor de plaatselijke kerk, waar ze ook in het koor zingt. Als zij op een dag tegen de zin van haar moeder in met haar vriendin Esther Amsterdam bezoekt, komt ze bij toeval achter een groot geheim. Ze besluit buiten haar gebaande paden te treden en al liftend door Europa te trekken op zoek naar antwoorden. Met Lissabon als eindbestemming. Gedurende de reis verandert er iets wezenlijks in Melanie. Langzaam verandert ze van een deugdzame tiener in een kwaadaardige vrouw.

zoeken in:
geplaatst:
Allereerst hartelijk dank aan Boekmeter voor het plaatsen van mijn debuutroman. Het is als beginnend schrijver lastig om aandacht voor je boek te vragen en ik ben blij dat er via deze weg nieuw publiek kan worden bereikt.

Sinds enige tijd liep ik met het idee rond om het verhaal van Melanie aan de wereld openbaar te maken. Over de vorm was ik lange tijd onzeker. In eerste instantie neigde ik naar een script omdat ik het verhaal visueel sterk vond; de beelden nestelden zich met de tijd steeds heviger in mijn gedachten. Omdat de productie van een film in essentie echter een lang proces behelst waar meerdere mensen (en financiering) bij betrokken zijn - en mijn vrije tijd een limiet kende - besloot ik over te gaan tot het schrijven van een boek.

Het boek is opgedeeld in twee aktes en een intermezzo. In de eerste akte ('Openbaring') leren we Melanie en haar beweegredenen kennen. In de tweede akte ('Fatum') gaan wij samen met haar op reis door Europa om duidelijkheid te verkrijgen over haar achtergrond. Gedurende de eerste en tweede akte zien we Melanie veranderen van een deugdzaam meisje in een kwaadaardige vrouw. In de intermezzo ('Echo's') reizen we door tijd en ruimte via de grote eik die in het boek een sleutelrol speelt. De eik die door illustrator Aart Taminiau prachtig is neergezet op de cover.

In 'Melanie Evil' zitten veel knipogen verscholen uit de populaire cultuur. Specifiek uit de jaren '80. Maar ook de Portugese fado speelt een belangrijke rol in het verhaal. Amsterdam en Lissabon vormen een groot deel van de mise-en-scene. Vervlogen beelden uit Amsterdam. Straatbeelden met extravagante, authentieke mensen. Mensen die je tegenwoordig niet zo snel meer tegen zult komen in het hedendaagse Amsterdam. Het Amsterdam van Ed van der Elsken. Van de nozems en de punkers. Maar ook van de dealers en junks op de Zeedijk. Dat beeld vormt het toneel van 'Melanie Evil'.

Zoals gezegd heb ik mij ook door de fado laten inspireren. De teksten van Alfredo Marceneiro zijn subtiel vervlochten met het verhaal. Als kind van Portugese ouders heb ik altijd een sterke band gehad met de Portugese cultuur. En dat komt in dit verhaal ook tot uiting.

'Melanie Evil - Helletocht naar Lissabon' is nu beschikbaar bij bol.com, boekscout.nl en (vrijwel) alle online boekhandels. Ik kijk uit naar jullie reacties!

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
Welkom, het is altijd prettig een nieuwe schrijver onder de gebruikers te mogen begroeten.

Een aantal gebruikers hier heeft boeken gepubliceerd, maar niet iedereen heeft dat kenbaar gemaakt.
Zie onder andere:
Publicaties van gebruikers

Ik begrijp dat je ook in de filmwereld actief bent (geweest).

Gast
geplaatst: vandaag om 12:48 uur

geplaatst: vandaag om 12:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.