menu

Our Bodies, Their Battlefield: What War Does to Women - Christina Lamb (2020)

Alternatieve titel: Ons Lichaam, Jullie Slagveld: De Verzwegen Oorlogsmisdaden tegen Vrouwen

mijn stem
4,75 (2)
2 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Oorlog / Biografie

416 pagina's
Eerste druk: William Collins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De Britse journaliste Christina Lamb werkt al meer dan dertig jaar in oorlogs- en gevechtszones. In ‘Our Bodies, Their Battlefield’ geeft ze stem aan de vrouwen uit conflicten en laat ze zien hoe verkrachting in de huidige oorlogvoering wordt gebruikt door legers, terroristen en milities als een wapen om vernedering, onderdrukking en etnische zuivering uit te voeren. Lamb spreekt uit eerste hand met overlevenden, wordt geconfronteerd met het leed en de moed van vrouwen in een oorlogssituatie en ontmoet degenen die voor gerechtigheid vechten. Van Zuidoost-Azië, waar 'troostmeisjes' tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners tot slaaf werden gemaakt; via de Rwandese genocide, toen naar schatting een kwart miljoen vrouwen werden verkracht; tot de Yezidi-vrouwen en -kinderen van vandaag, die eerder getuige waren van de massamoord op hun families en vervolgens tot slaaf worden gemaakt door IS. Tegelijkertijd onthult Lamb ongelooflijke verhalen over heldendom en verzet, waaronder de verhalen van de Bosnische vrouwen die meer dan honderd oorlogsmisdadigers hebben opgespoord, van de bijenhouder uit Aleppo die Yezidi's redt en van de Congolese arts die zijn leven heeft geriskeerd om meer slachtoffers van verkrachting te behandelen dan wie ook ter aarde. Verkrachting is dan misschien zo oud als de oorlog, maar het is een misdaad die kan worden voorkomen. Getuigenis hiervan afleggen garandeert niet dat het niet meer zal gebeuren, maar het kan elk excuus wegnemen dat de wereld het gewoon niet wist.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Interview in Tijdgeest, bijlage dagbad Trouw d.d. 13 februari 2021.

5,0
Christina Lamb belandde, als één van de weinige vrouwen in beroep dat gedomineerd wordt door mannen, in de oorlogsverslaggeving. Ze interesseerde zich hierbij vooral in hetgeen zich achter de linies afspeelde. Zo kwam ze meer en meer in aanraking met gruwelen die vrouwen werden aangedaan. Doorheen de vele oorlogen in de geschiedenis werden vrouwen steeds slachtoffer van verkrachting. Vrouwen zijn sinds jaar en dag als oorlogsbuit beschouwd.

“Sinds de mens ten strijde trekt, heeft hij zich bediend van de vrouwen om zijn vijand te vernederen, zich te wreken, zijn lust te bevredigen of gewoon omdat hij dat kan..”


“De ontdekking van de man dat zijn geslachtsdeel kan fungeren als wapen om angst te zaaien, moet tot een van de belangrijkste ontdekkingen van de prehistorie worden gerekend”
concludeerde Susan Brownmiller.

“Verkrachting is net zo goed een oorlogswapen als de machete, knuppel of kalasjnikov.”


Allemaal treffende beschrijvingen van waarover dit boek gaat. Lamb luisterde naar vrouwen met onvoorstelbare verhalen en laat hun stem horen in dit boek. Ze doorbreekt het stigma en brengt dit onderwerp onder de zo nodige aandacht!

Geen gemakkelijke verhalen om te vertellen en om te lezen maar deze dapperen vrouwen getuigen van verbluffende moed en heldhaftigheid. Lamb vertelt de verhalen van vrouwen over de hele wereld; Argentinië, Syrië, Bosnië, Rwanda, de Filipijnen, … Troostmeisjes uit Japanse kampen, vrouwen die tijdens het Argentijnse juntaregime slachtoffer werden van seksuele horrorpraktijken, Rohingya- en jezidivrouwen en de Nigeriaanse schoolmeisjes die verkocht werden als seksslavinnen. Het komt allemaal aan bod.

Een sterk boek met verhalen die gehoord moeten worden! Niet enkel door vrouwen maar door de hele wereld!

Gast
geplaatst: vandaag om 02:40 uur

geplaatst: vandaag om 02:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.