menu

Pandemic! Covid-19 Shakes the World - Slavoj Žižek (2020)

Alternatieve titel: Pandemie: Hoe Corona de Wereld Verandert

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Engels
Sociaal / Ideeënliteratuur

146 pagina's
Eerste druk: OR Books, New York (Verenigde Staten)

Terwijl een pandemie de planeet overspoelt, neemt de Sloveense filosoof Slavoj Žižek het op zich om de diepere betekenis hiervan te ontdekken, zich te verbazen over verbijsterende paradoxen en te speculeren over de gevolgen. We leven in een tijd waarin het grootste gebaar van liefde afstand nemen van iemand is. Regeringen die bekend staan om hun bezuinigingen, kunnen ineens biljoenen uitgeven. Toiletpapier wordt een handelsartikel zo kostbaar als diamanten. En om een afdaling naar barbarisme af te wenden is er volgens Žižek een nieuwe vorm van politiek nodig. Žižek geeft in ‘Pandemie’ een beknopte en provocerende momentopname van de coronacrisis, terwijl deze zich uitbreidt en ons allemaal raakt.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie door Florentijn van Rootselaar in Trouw van 15 mei 2020:
Slavoj Žižek buigt zich over Corona
Zijn bijnamen zijn veelzeggend: ‘het denkbeest uit Ljubljana’, of ook ‘de Elvis Presley van de filosofie’. Op 71-jarige leeftijd tart de Sloveense filosoof Slavoj Zizek (1949) nog steeds links en rechts, al lijkt links er vaak een masochistisch genoegen in te scheppen als hij weer eens afrekent met een links stokpaardje zoals politieke correctheid of multiculturalisme.


Recensie door Yohann Koshy in The Guardian van 23 april 2020:
Slavoj Žižek review: the philosopher provides his solution
As old orthodoxies melt into air, the world needs a very new form of communism, argues this instant response to the crisis


Mededeling op de site van de uitgever:
Slavoj Žižek has asked us to make clear that he will receive no royalties from this book. With his agreement OR Books will pay all royalties to Médecins Sans Frontières.

avatar van Abubakari
Het is tegenwoordig corovoor en corona.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
...die had ik ook al gebruikt, maar niet hier op deze site...

avatar van Abubakari
Ik ben ook beter gewend van mezelf.

avatar van Pleun
Dit boek lijkt me niet de moeite waard. Het is veel te vroeg om een goed boek over deze crisis te schrijven. We zitten er nog middenin dus is er veel te weinig afstand tot het onderwerp. Daarom is mijn vermoeden dat het voornamelijk is geschreven vanuit commerciële motieven.

Dardan
Een erg aardige introductie tot Žižek waarbij heel wat interessante uiteenzettingen kort maar duidelijk worden weergegeven en in een bredere context gesitueerd Inmiddels is het begin september en lijken sommige delen die we hierin lezen erg voorspelbaar te zijn geweest. Maar door de open aanpak blijft het intrigerend en vooral niet gedateerd of prekerig. Kort, krachtig, bij momenten zelfs grappig en bijzonder vermakelijk om gelezen te hebben.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:38 uur

geplaatst: vandaag om 16:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.