menu

Birdsong - Sebastian Faulks (1993)

Alternatieve titel: Het Lied van de Loopgraven

mijn stem
4,12 (21)
21 stemmen

Engels
Oorlog

320 pagina's
Eerste druk: Hutchinson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 1910 arriveert Stephen in Amiens, Frankrijk, waar hij verliefd wordt op de vrouw van zijn huisbaas, Isabelle. Hun relatie is hartstochtelijk maar van zeer korte duur. Isabelle raakt zwanger en keert terug naar haar man. Jaren later komt Stephen weer in Frankrijk, maar dan als soldaat aan het westerlijk front. De gevaarlijke en beangstigende omstandigheden maken van Stephen een vervreemde, bittere man. Toch heeft hij een onverklaarbare drang om te overleven, zeker wanneer hij toevallig Isabelles zuster Jeanne tegen het lijft loopt. Zestig jaar na het einde van de oorlog vindt Elisabeth de dagboeken van haar grootouders op zolder terug en besluit af te reizen naar Frankrijk. Daar vervult zij alsnog haar grootvader’s belofte aan een stervende man.

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Vind het altijd merkwaardig als er bij boeken met zo'n hoge notering nog geen reacties zijn geplaatst. Ben toch benieuwd wat mensen hier bijvoorbeeld zo briljant aan vinden; de schrijfstijl is uiterst functioneel, het verhaal is mooi opgebouwd en beslaat prachtig vrijwel alle facetten van de eerste Wereldoorlog - zowel de subtiele aanloop als de onvoorstelbare vervreemding van de oorlog zelf als de nasleep, die voor sommigen in het teken staan van shell shock en voor anderen juist van het onrealistische van zo'n grote oorlog.

Maar toch miste ik iets belangrijks bij 'Birdsong', namelijk subtiliteit. Faulks vertelt continu wat zijn personages voelen in plaats van dat hij het duidelijk maakt aan de hand van scènes. En ook als hij dat laatste wel doet (sommige scènes zijn enorm beklijvend), laat hij de kans niet onbenut om alsnog te expliciteren waarom het nou precies draait. Jammer, want 'Birdsong' had een onvergetelijk werk kunnen zijn. Nu is het alleen maar een prachtig geconstrueerd verhaal van een talentvol schrijver, die helaas af en toe bang is dat zijn publiek niet door heeft wat hij precies wil vertellen, en daarom zijn boodschap om de zoveel pagina's herhaalt.

3,5
Mooi verhaal, maar ergens miste ik iets, misschien zoals thomizi50 al aangeeft, subtiliteit.
Het liefdesverhaal blijft te vlak en mist gevoel. Faulks is op zijn best in de loopgraven, waar hij de lezer confronteert met horror en absurditeit.

avatar van Kees50
4,0
Prachtige en indringende weergave van de waanzin van deze loopgravenoorlog. dat maakt het boek zeer de moeite van het lezen waard. De rest is veel meer gekunseld en raakt veel minder.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:34 uur

geplaatst: vandaag om 05:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.