menu

Skoepoij Ritsar’. Stsena iz Tsjenstonovoij Tragekomedii: The Covetous Knight - Alexander Poesjkin (1836)

Alternatieve titels: De Gierige Ridder | De Onedele Ridder | Скупой рыцарь. Сцена из Ченстоновой трагикомедии: The Covetous Knight | Skoepoij Ritsar’ | Скупой рыцарь

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Toneelstuk
Sociaal

37 pagina's
Eerste druk: Sovremennik (periodiek), Sint-Petersburg (Rusland)

‘Skoepoi Ritsar’’ is de derde van de vier zogenaamde kleine tragedies, die Poesjkin eind 1830 schreef. De jonge ridder Albert beklaagt zich bij zijn dienaar Ivan over geldgebrek, over de gierigheid van zijn oude vader, de baron, en over de onwil van de joodse geldschieter Salomo om hem geld te lenen. Een radicale oplossing van Salomo voor de financiële zorgen wordt door Albert verontwaardigd van de hand gewezen. De oude baron op zijn beurt zit vrijwel letterlijk bovenop zijn geld en is verontwaardigd bij de gedachte dat zijn zoon de met veel moeite vergaarde schatten er moeiteloos doorheen zal jagen. Dan dient Albert een klacht in bij de plaatselijke hertog…

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
De lange Russische toevoeging aan de korte basistitel wil zoveel zeggen als: 'scene uit de tragikomedie The Covetous Knight van Chenston (of: Chanston)'.

Tevergeefse moeite naar die tragikomedie te gaan zoeken, omdat hier sprake is van een staaltje bedrog van Poesjkin zelf. Als dit toneelstuk bedoeld is als een aanklacht tegen vrekken, is hier misschien sprake van een vos die de passie preekt...

Alexander Poesjkin was het slachtoffer van de gierigheid van zijn vader en kon daardoor onder andere na afloop van zijn studie geen lid worden van een elitekorps van huzaren, dat direct dienstbaar was aan de tsaar of tsarin.
Dat ziet eruit als een solide inspiratiebron voor zijn toneelstuk.
Volgens Poesjkin echter moest de lange toevoeging aan de korte basistitel voorkomen dat mensen de verkeerde associaties zouden maken bij zijn verhaal...

Na zijn dood werd de toevoeging als 'ongepast' verwijderd.

Poesjkin voltooide zijn schrijfwerk aan dit stuk al op 23 oktober 1830.
Het werd voor het eerst pas gepubliceerd in het door hemzelf in 1836 opgerichte tijdschrift 'Современник', 'Sovremennik', ofwel: 'Hedendaags'.
Eerste opvoering van het toneelstuk stond drie dagen na de dood van de geliefde dichter in februari 1837 gepland. Aangezien de autoriteiten ervan werden beschuldigd de hand in die dood te hebben, werd die opvoering vermoedelijk om rellen te voorkomen vervangen door een eenvoudige Vaudeville.

'De Gierige Ridder' is tevens de naam van een opera, die de Russische componist Sergej Rachmaninov in 1905 schreef. Voor zijn libretto nam Rachmaninov de tekst van Poesjkin voor zo ver mogelijk over.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:39 uur

geplaatst: vandaag om 12:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.