menu

Hoeren - Ischa Meijer (1980)

mijn stem
2,50 (3)
3 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

92 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amserdam (Nederland)

Die nacht had ik almaar radelozer door de stad gelopen. Met het morgenlicht waren de meeste meisjes verdwenen. Er liepen ook haast geen mannen meer langs de ramen. De vogeltjes zongen en er verscheen een stralende zon. Ik had twintig gulden - wat toentertijd een heel bedrag voor mij betekende - bij me gestoken, want ik was vastbesloten een einde te maken aan mijn ellende; ik zou, eindelijk, met een hoer meegaan; zij zou me bevrijden van mijn alledaagse kwellingen; bij haar zou ik vrede vinden. 'Hoeren' is een inmiddels een documentaire novelle waarin Ischa Meijer de vormen en achtergronden schetst van zijn verslaving aan het idool van de prostituee.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
'Hoeren' is opgenomen in het recent verschenen 'Zó, en niet anders'.
Zie artikel in Letter & Geest, bijlage dagblad Trouw d.d. 1 februari 2020.

avatar van Robsessie
1,5
Meijer profileert zich als een soort Amsterdamse antropoloog van donkere steegjes en rood oplichtende ramen. Dat gegeven kan best aardig zijn, iemand die je meeneemt naar plekken waar een ander niet snel zal komen wellicht. De uitwerking is echter matig. Meijer komt betweterig over, hij zal het wel eens even vertellen, hoe die hoertjes zich voelen, wat hen beweegt, en dat prostituee en prostituant eigenlijk opzoek zijn naar hetzelfde.

Het zal wel Meijer! Ik geloof er niks van in ieder geval. De auteur is vooral met zichzelf bezig, maar beschrijft het met een soort afstand: "de hoerenloper zus", "de klant zo". Nul kritische noten, nergens iets over de ethiek van dit alles of een beetje inlevingsvermogen. Misschien waren die geluiden er destijds nog niet, geen idee, maar bij de auteur komt het niet eens op. "De maatschappelijke functie van de hoer is de hoer te zijn - niets meer, maar ook niets minder."

Verder kent het boek een dagen-van-de-week-structuur, maandag tot en met het weekend. De maandag en dinsdag behelzen 70 pagina's, de overige dagen een stuk of 20. Prima joh.

Ischa Meijer is van voor mijn tijd. Ik heb hem nooit op de radio gehoord of een interview van hem gelezen. Dat ik wel de serie I.M. zag, over zijn periode met Connie Palmen, helpt daar niet bij. Constant zie ik flitsen van een zichzelf met sardientjes volvretende Ramsey Nasr voor me, met z'n opgeblazen buik. Goed, ik dwaal af, een boekje om snel te vergeten.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:56 uur

geplaatst: vandaag om 11:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.