menu

The Highland Falcon Thief - M.G. Leonard en Sam Sedgman (2020)

Alternatieve titels: De Juwelendief | Dader op het Spoor #1 | Adventures on Trains #1

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Engels
Jeugdboek
Avontuur / Detective

272 pagina's
Eerste druk: Pan Macmillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Alex heeft echt zijn oom niet nodig die op hem past, maar toch moet hij met de reisjournalist mee op de laatste reis van de stoomtrein de Hooglanden-expres. Ook het Britse koningshuis is van de partij. Dan ontdekt Alex een verstekeling aan boord. Zou die iets te maken hebben met de verdwijning van de kostbare juwelen, of is er meer aan de hand? Geen van de volwassenen lijkt op het goede spoor te zitten, en dus is het aan Alex om de waarheid boven tafel te krijgen.

zoeken in:
avatar van Mug
4,5
Mug
Agatha Christie's "Murder on the Orient Express" voor de jongere lezers. Nou ja, er is een mysterie en het speelt zich af op een stoomtrein. En daarmee hebben we de vergelijkingen wel gehad. Nou nee, niet helemaal, het zijn 2 briljante boeken!

De auteurs nemen de jeugdige lezers serieus. Alle weetjes (jaja, ook geheime plekjes) over de Hooglanden-expres en het traject worden uit de verf gedaan. We leren dan ook nog eens alles over de stoomtrein.. Dat is al een zeer dikke pluim.

En tel daarbij op dat het mysterie ook écht een mysterie is. Veel red herrings en een zeer goede ontknoping. Duidelijk dat de auteurs veel Christie hebben gelezen. Ook is onze jeugdige speurder goed in 1 ding: tekenen. Door zijn observatievermogen en tekenkunsten (weergegeven in het boek door de frisse illustraties van Elisa Paganelli) word je onderdeel van het verhaal.

Het boek werd een wereldwijd succes. Tijd dus voor een serie. Tweede deel is al vertaald, derde deel is al uitgebracht, en later dit jaar volgt deel 4. Goede kost voor de bovenbouw van de basisschool! Ik ben fan.

avatar van the Cheshire cat
3,0
Mooi kinderboek dat eigenlijk al meteen op stoom komt zodra Alex en zijn oom Ben aan boord zijn gestapt van de Hooglanden-expres. Een hommage aan de beroemde misdaadschrijfster met een snufje Zweinsteinexpres. Een avontuurlijke whodunnit die stoppen met lezen onmogelijk maakt, u bent dus gewaarschuwd: dit boek heeft geen noodrem!
Het verhaal is tijdloos en had zich net zo goed in de jaren '30 van de vorige eeuw kunnen afspelen. De trein maakt onderweg een korte stop om twee leden van het Koningshuis op te pikken, zij worden niet bij naam genoemd en dat is wel zo fijn. Enkel Koningin Victoria krijgt af en toe een vermelding.
Ook komen we het een en ander te weten over de stoomtrein. Leuk en verrassend eenvoudig uitgelegd. Gek dat ik nooit heb geweten hoe zoiets precies werkt.
Fraaie, ruimtelijke illustraties.
Het aardigste vond ik nog de honden. Wanneer de kamerheer van Lady Lansbury één van de honden schopt verwijst dat naar misschien wel het bekendste voorbeeld van dierenmishandeling in de literatuur. In Oliver Twist blijkt antagonist Bill Sikes een ware dierenbeul wanneer Dickens beschrijft hoe de gevaarlijke crimineel zijn trouwe hond Bull's-eye afranselt:

Deze weerstand was alleen maar voldoende om de woede van Sikes nog te doen stijgen; hij wierp zich op zijn knieën en begon het dier op de meest furieuze wijze aan te vallen. De hond sprong van rechts naar links en van links naar rechts, al bijtend, blaffend en grommend; vloekend en razend ranselde en sloeg de man op hem los en voor elk der beide partijen scheen de worsteling een kritiek moment te zullen bereiken toen plotseling de deur openging en de hond de straat oprende, zodat Bill Sikes met de pook en het knipmes in zijn handen achterbleef.

En een stuk verder in het boek: Dies besloot hij het dier te verdrinken en liep voort al zoekend naar een vijver; hij raapte een zware steen op en bond die onder het lopen aan zijn zakdoek vast...

avatar van the Cheshire cat
3,0
Mug Ik ben ook fan

avatar van the Cheshire cat
3,0
Toch iets te braaf, eigenlijk. 4->3

Gast
geplaatst: vandaag om 01:24 uur

geplaatst: vandaag om 01:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.