menu

De Wording van het Wilde Oosten: Het Sovjet-rijk 1984-1990. Kroniek van een Wereldhistorische Gedaanteverwisseling - H.J.A. Hofland (1991)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Historisch / Reis

289 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Het leek Hofland opeens ''een uitgezochte tijd om naar de verkwanselde helft van Europa te gaan''. En dus kocht hij treinkaartjes voor Boedapest, Boekarest, Kiev en Odessa. Het laatste deel van de reis naar zijn einddoel moest hij ter plekke improviseren, want daar ging geen trein heen. Naar de stad waar die oostelijke helft van Europa in 1945 zou zijn verkwanseld, door een te zieke Roosevelt en een te machteloze Churchill: Jalta. Hofland beschreef dit alles in 'De wording van het Wilde Oosten. Het Sovjet-rijk 1984-1990: Kroniek van een wereldhistorische gedaantewisseling'. De reis begon richting Parijs, op het traject dat Hofland voor het eerst aflegde in 1946. In de coupés zag hij Amerikanen, overduidelijk heersers, niet aangetast in hun gezicht zoals de vale en uitgeholde Europeanen, zonder gehoorzaamheid in hun tred, niet ruikend naar gaarkeuken en bukshag. In 1984 heette de trein die vanuit Parijs van het Gare de l’Est vertrok nog altijd Oriënt Express en Hofland liet zich onderweg voortdurend overvallen door associaties en herinneringen die de plaatsnamen waar de trein langsreed bij hem ophaalden. Smolensk, Minsk, Brest! Namen die hij met zijn vader op een landkaart tekende met fronten erbij. Namen die tijdens het schrijven van het boek steeds bereikbaarder werden, mentaal steeds minder ver weg. En die aan het eind van het boek niet meer van Hofland gescheiden waren door een IJzeren Gordijn.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:47 uur

geplaatst: vandaag om 18:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.