menu

A Book of Dreams - Peter Reich (1973)

mijn stem
4,75 (2)
2 stemmen

Engels
Autobiografisch

172 pagina's
Eerste druk: Harper & Row, New York (Verenigde Staten)

Dit beroemde boek is het buitengewone verslag van het leven als vriend, vertrouweling en kind van de briljante maar vervolgde psychoanalyticus Wilhelm Reich (1897-1957). Zijn zoon Peter deelde met zijn vader zowel het revolutionaire concept van een wereld waarin droom en werkelijkheid vrijwel niet van elkaar te onderscheiden zijn, als het gevoel een missie te hebben die hem en zijn volgelingen onderscheidde van de rest van de mensheid. Peter Reich schrijft over zijn bijzondere jeugd die hij doorbracht op het landgoed 'Orgonon' in Rangeley in de staat Maine. Hij schrijft verder over de mysterieuze ervaringen die hij deelde met zijn vader: over vliegende schotels, de 'cloudbuster' regenmachines en de ‘FDA narks’ (spionnen) en over het laatste tragische besef van de dood van zijn vader, dat hem bewust maakte van de noodzaak om zijn leven te leiden in een buitenaardse wereld.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,5
Ben zó blij dat ik dit boek heb weten toe te voegen. Ja, de vertaling van de plotomschrijving ging niet geheel zonder slag of stoot, maar Sol1 heeft een paar dingen voor me gecorrigeerd, waarvoor dank.
Normaalgesproken maakt het me niet zoveel uit of ik een bepaald boek zelf toevoeg of door een ander laat toevoegen, maar deze wilde ik heel graag zelf doen omdat het het verhaal is achter, wat mij betreft, een van de mooiste nummers ooit geschreven: Cloudbusting van Kate Bush, de 5e track van het meesterlijke album Hounds of Love uit 1985. En natuurlijk die geweldig mooie videoclip met Kate Bush als de jonge Peter en Donald Sutherland als de vader en wetenschapper Wilhelm Reich, een videoclip die enorm veel indruk op mij maakte destijds.

"Cloudbusting was inspired by a book that I first found on a shelf nearly nine years ago. It was just calling me from the shelf, and when I read it I was very moved by the magic of it." - Kate Bush

"I enjoyed Reich's dreams very much." - John Lennon

avatar van Rio Negro
Mooi! Ik kende het verhaal achter Cloudbusting niet. Nu ben ik ook blij dat je dit boek hebt toegevoegd. Ik wil het lezen!


avatar van the Cheshire cat
4,5
Er zit een kort stukje in de videoclip 'Cloudbusting' waarin Kate Bush zich in de armen werpt van Donald Sutherland en vervolgens dit boek uit zijn jaszak trekt, een directe verwijzing naar het bronmateriaal. Het gaat zo snel dat je het beeld moet stilzetten om te kunnen zien om welk boek het gaat. Ik ontdekte dit jaren geleden toen er nog geen Google of Wikipedia bestond om er iets over terug te vinden. Tegenwoordig kun je echt alles opzoeken. Handig, maar het neemt ook een deel van de puurheid en de bijzonderheid en de magie van een kunstwerk weg, of dat nu een schilderij, een film, een boek of een album is.

In werkelijkheid waren de cloudbuster regenmachines wat anders en slanker vooral dan het forsere model in de video, die meer wegheeft van een uit de kluiten gewassen blaasinstrument van tinachtig metaal en is ontworpen door de Zwitserse beeldend kunstenaar H.R. Giger, bij het grote publiek vooral bekend door zijn werk voor de film Alien.
De video werd overigens geschoten in het Vale of White Horse district in Oxfordshire. De heuvel waarop de cloudbuster stond is Dragon Hill, ten zuiden van het dorp Uffington en zo'n 60 mijl ten westen van Londen.

Prachtig hoe Kate Bush de essentie van dit wonderlijke verhaal heeft weten te vangen in een song van 6 minuten met fragmenten uit het boek die terugkeren in de lyrics: de glow-in-the-dark jojo van Peter waar hij van zijn vader niet mee mag spelen omdat het fluorescerende goedje dat daar in zit te gevaarlijk is en niet mixt met het radioactieve spul waar zijn vader mee werkt.
A Book of Dreams is een onvoorstelbaar verhaal, mystiek bijna, over een bijzonder hechte vader-zoon relatie. Zoals Kate Bush al zei over het boek: "His father is everything to him; he is the magic in his life, and he teaches him everything, teaching him to be open-minded and not to build up barriers. It is the magic moments of a relationship through a child's eyes, but told by a sad adult."

Reich praatte openlijk en zonder gêne met zijn zoon over seks. Op dat gebied was hij sowieso controversieel en vooruitstrevend; in de jaren '30 al bedacht hij de term 'seksuele revolutie' en door zijn gewaagde theorieën over het orgasme wordt hij algemeen beschouwd als de uitvinder van de vrije liefde. "De Calvijn van de seksuele revolutie." (Harry Mullisch)
Reich had de sterotiepe uiterlijke kenmerken van 'de gekke professor'. Volgens een oud-politieagent die in die jaren naast Orgonon woonde (het onderzoekscentrum en huis van Reich, nu een museum) was Reich niet iemand die zijn haar kort droeg, zoals gewone mensen, maar liet hij het groeien. En dan kamde hij het ook nog eens omhoog, tegen de zwaartekracht in. (W.R. - Misterije Organizma (1971) - MovieMeter.nl)

Velen dachten dat Reich gek was en die breed gedeelde mening over zijn vader raakte Peter enorm. Maar Reich was niet gek natuurlijk en Peter weerlegt dat ook op intelligente wijze in zijn boek: When the argument breaks down, people say, 'Well, he was crazy,' making insanity the only way to deal with those far-out issues. Hitting below the belt is good American sport. They attacked 'him', not his ideas.
Maar in het Amerika van de vijftiger jaren was een heksenjacht gaande op alles wat afwijkend en progressief was en Peter vreesde voor het leven van zijn vader. Als hij in een gesprek met zijn vader opbiecht dat hij bang is dat ze hem iets aan zullen doen antwoordt zijn vader en dat vond ik wel heel erg ontroerend:

'You know, Peeps, hundreds of years ago there was a sickness called the black plague. It went all over Europe, killing thousands and thousands of people. Many good doctors worked very hard to cure the people but very often they died too, victims of the plague. Today, I have discovered a new kind of plague.
'It is an emotional plague that comes from within. It kills people emotionally and makes them keep their belly tight. It makes them lie and slander and spy. This emotional plague is more vicious than the black plague because the people don't want to be cured. They strike out in rage at one who tries to cure it because they have been sick so long, they think the sickness is health. And that is why they are attacking me. I am trying to tell them that they don't have to hate and they hate me for it. We have discussed this many times, do you remember?'

Gast
geplaatst: vandaag om 13:37 uur

geplaatst: vandaag om 13:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.